NA KOŽO

Kolumna Dušana Malovrha: Črne gradnje lepo stojijo

Niti eden od primerov nezakonite gradnje ni doživel niti inšpekcijskega nadzora.
Fotografija:
Odpri galerijo

Na samotni goličavi nekje v hribih občine Logatec je zrasla krasna hiša, nekakšna moderna brunarica. Obita z lesom, pokrita z modernimi strešniki. Da bo v njej svetlo, je veliko stekla. Zagotovo je pasivna, najbrž pa tudi pametna. Kot je predvčerajšnjim poročala nacionalka, ima eno samo napako – da je črna gradnja. Sezidana je na nezazidljivem zemljišču. No, resda naj bi kmetijska površina z novim občinskim prostorskim načrtom postala gradbišče, a nekdo je to (notranjo) informacijo uporabil prehitro. Najbrž zaradi lokacije bogu za hrbtom ni računal, da bo iz nove hiše po črni gradnji zasmrdelo vse do novinarjev.
Televizijski prispevek me je spomnil na serijo zapisov o nezakonito zgrajenih poslopjih, ki smo jih v zadnjih treh letih objavili v Slovenskih novicah. Samo na Obali smo razkrili za pol ducata zgodb, podobnih logaški. Tudi v primerih iz koprske, izolske in piranske občine so bili namreč razkrinkani ljudje na odgovornih položajih, ki bi morali biti drugim državljanom zgled v spoštovanju gradbenih pravil in zakonov, ne pa v njihovem izigravanju in kršenju.

No, trikrat lahko ugibate, kaj se je zgodilo z »našimi« črnograditelji in njihovimi nelegalnimi gradovi, vilami, prizidki, utami in tako dalje. Nič. Razen ene premestitve in ene upokojitve za penzijo itak že godnega uradnika. Razkritje in prijave nečednosti v tej naši Sloveniji očitno niso dovolj, da bi pristojne službe stopile na prste kršiteljem ali celo kdaj kaj porušile. Razen če ne gre za malega človeka brez denarja, zvez in poznanstev, denimo nemočnega hišnika Darka Kuzmiča. Njegov domek v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru so zradirali tiktak in brez usmiljenja. Niti eden od omenjenih primerov nezakonite gradnje, o katerih smo poročali v Slovenskih novicah, pa po naših neuradnih podatkih ni doživel niti inšpekcijskega nadzora, kaj šele (sodnega) epiloga. Da o rušenju in vračanju v prvotno stanje niti ne govorimo. Obalne črne gradnje še naprej lepo stojijo in tudi mladi logaški lepotici se ni bati, da bi jo kdo podrl.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije