Trije meseci kolin in zimskih dobrot
Tradicionalni Festival koline Zeleni kras letos prekriva kar tri jesensko-zimske mesece, od novembra 2024 do konca januarja 2025. S kulinarično akademijo, kuharskimi dogodki na temo kolin ter ponudbo menijev pri posameznih gostinskih ponudnikih bo utrdil sloves gastronomsko privlačne destinacije. Dogajanje pripravlja RRA Zeleni kras v sodelovanju z gostinci in občinskimi zavodi za turizem.
»Kulinarična akademija s štirimi izobraževalnimi delavnicami je namenjena tako gostinskim ponudnikom kot drugim, ki se želijo naučiti novih tehnik priprave hrane in uporabe različnih sestavin ter nadgraditi poznavanje lokalnih tradicij. Z njo želimo dvigniti zavedanje o pomenu, pripravi in uživanju kakovostne hrane v vsakodnevnem življenju,« so sporočili organizatorji festivala kolin.
Dvigniti želimo zavedanje o pomenu, pripravi in uživanju kakovostne hrane v vsakodnevnem življenju.
Sladica z možgani
Etnolog prof. dr. Janez Bogataj je predaval o dediščini in sodobnosti največjega posvetnega praznika na Slovenskem. Izpeljali so tudi delavnico peke ocvirkovke (povaunce), za kar so poskrbele članice Društva Ostrnice Loška dolina. Razkrile so skrivnosti o pripravi ocvirkovke, tradicionalne jedi, ki je v mrzlih dneh še posebno priljubljena. Pripravili so delavnico Koline z Markom Butaličem (Meat Business), na katerem so iz polovice pujsa naredili pečenice oziroma klobasice, jetrno pašteto, svinjsko juho in za konec še sladico z možgani.
V sklopu festivala se bo zvrstilo tudi več dogodkov, namenjenih mesojedim gurmanom. Nekatere so že izpeljali, na primer koline pri Andrejevih na njihovi turistični kmetiji v Narinu. V bistroju Štorja v Postojni so pripravili Štorjo s kolinami, v Notranjski hiši v Selščku pa so v sodelovanju s Florjanom Žnidaršičem predstavili spajanje vin in kulinarike. V restavraciji in piceriji Čuk v Postojni so potekale Čukove koline s Kobalom in Devetakom. Gostilna Skok z Bača pri Knežaku je ponudila koline in vino.
Tudi po novem letu
Tradicionalni Festival koline Zeleni kras se nadaljuje v novem letu 2025. Koline bodo pripravljali v četrtek, 16. januarja 2025, ob 18. uri v gostilni Cajnarje v Občini Cerknica pod geslom Koline in funk. Do sitega se jih boste lahko najedli v koči Mladika v Postojni, v gostilni Špelca v Gornji Košani, v restavraciji in piceriji Čuk v Postojni, v Oštariji Bolk, okrepčevalnici Kiosk v Hrenovicah pri Postojni, v gostilni Domin v Novi vasi in v baru Bor v Postojni. Na Eko turizmu Hudičevec na Razdrtem bodo gostili Boštjana Lačna in Janeza Kodilo, ki bosta v četrtek, 30. januarja 2025, ob 16. uri predstavila prekmurske koline in tradicijo mesnih dobrot. Udeleženci bodo s Kodilo spoznali kulturno dediščino prekmurskih kolin, od tradicionalne priprave mesa do izdelave značilnih jedi. Poleg tega se bodo preizkusili v praktičnih kuharskih tehnikah pod strokovnim vodstvom chefa Lačna, saj bodo z njim pripravljali ocvirke, kuhali bujto repo ter pekli kri in krvavice in na koncu vse skupaj pojedli. Še vse do februarja 2025 bodo koline v sodobni različici ter druge povezane jedi ponujali različne gostilne in lokali. Med jedmi iz lokalnih in sezonskih sestavin boste lahko poleg klasičnih pečenic, krvavic, svinjske prate in ocvirkov s tradicionalnimi prilogami poskusili tudi ocvrte vampe, polento s prekajeno klobaso ali pršutom in številne druge.