NE VDA SE

Pečečnikova 10-letnica boja za Plečnikov stadion

Objavljeno 09. julij 2017 10.16 | Posodobljeno 09. julij 2017 10.16 | Piše: Drago Perko

Obnavljanja ljubljanske sramote se je poslovnež lotil že leta 2007. Zdaj ga je ob sosedih iz Fondovih blokov zablokirala še država.

Plečnikova umetnina žalostno propada.

LJUBLJANA – Obnova Plečnikovega stadiona sredi Ljubljane ima dolgo brado, ki ji kar ni videti konca. Kljub temu se poslovnež in investitor Joc Pečečnik ne vdaja malodušju, projekt za Bežigradom hoče končati. Aprila letos je končno (vnovič) dobil okoljevarstveno soglasje. A mu niti to ne omogoča, da bi stekel postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki bi mu omogočil, da zasadi lopato in se loti del. Na odločitev Agencije za okolje Republike Slovenije (Arso), ki je vnovič izdala okoljevarstveno dovoljenje, so se pritožili stanovalci Fondovih blokov (Pečečnik je njihov nesojeni sosed) in država.

Zakonskih omejitev rokov ni

»Ker so bile na pridobljeno okoljevarstveno soglasje podane pritožbe stanovalcev Fondovih blokov ter državnega pravobranilstva, mora Arso oziroma ministrstvo za okolje in prostor še odločiti o pritožbah. Upamo, da bo odločitev znana v čim krajšem času, saj prenove spomenika in gradnje brez gradbenega dovoljenja ne moremo začeti,« v imenu Pečečnika pove Maja Štefula, ki vodi družbo Bežigrajski športni park, na tem mestu pa je nasledila Pečečnika, ki je vodil zasedbo do oktobra 2013. »Časovni okvir za pravnomočnost je težko napovedati, saj pritožbeni organ nima rokov, ki bi se jih moral držati, tako da se bojim, da bo trajalo nekaj mesecev,« se pri Pečečniku zavedajo, da jih vnovič čaka dolgotrajen postopek, leto pa bo šlo mimo. »Stanovalci Fondovih blokov imajo veliko pomislekov, vezanih na zemljišča, ki so predmet posega, na po njihovem mnenju zapostavljeno in ogroženo pozicijo stranskih udeležencev v postopku, vibracije, presojo alternativ, vplive na zdravje, svetlobno onesnaževanje, osončenost, vplive na kulturno dediščino, zrak, hrup, promet. Vsi očitki so v celoti neutemeljeni, odločitev upravnega organa Arsa pa, po mnenju BŠP, d. o. o., zakonita in v celoti pravilna,« Štefulova še enkrat stopi v bran projektu.


Glede na dolgotrajen sodni postopek težko napovemo, kdaj bo prenovljeni stadion sprejel prve obiskovalce.

Sporna zemlja in obnova

V zadevi Bežigrajski športni park je piskrček pristavilo še državno pravobranilstvo, ki je v javnem interesu, tako nam pojasnijo, na podlagi pozivov in iniciative civilnih organizacij in posameznikov zoper izdano okoljevarstveno soglasje vložilo pritožbo. Zakaj? »Ker je bilo ugotovljeno, da zemljišč s parc. št. 2220/3, 2221/1 in 2227/2, vse k.o. Bežigrad, ki so navedene v izreku izpodbijanega okoljevarstvenega soglasja, v zemljiški knjigi ni in ker izpodbijano okoljevarstveno soglasje v točki 8, Kulturna dediščina, ne upošteva pogojev in omejitev, ki jih določa Odlok o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika za kulturne spomenike državnega pomena. Ta opredeljuje in določa, da se za kulturni spomenik državnega pomena razglasi enota Ljubljana – stadion za Bežigradom, hkrati pa določa pogoje, ki jih je treba upoštevati ob kakršnem koli poseganju v predmetno kulturno dediščino,« svojo aktivnost pri projektu stadion Bežigrad utemeljujejo v uradu državnega pravobranilstva, kjer še poudarijo, da so v izpodbijanem okoljevarstvenem soglasju v celoti spregledani omejitve in pogoji, s katerimi je kulturni spomenik varovan pred nedovoljenimi posegi. Že od leta 2009 pa teče na okrajnem sodišču postopek, ki je vezan na zemljišče parcelne št. 312, za katero stanovalci Fondovih blokov zahtevajo, da postane pripadajoče zemljišče k blokom, ne pa k stadionu. »Glede na dolgotrajen sodni postopek težko napovemo, kdaj bo prenovljeni stadion sprejel prve obiskovalce. Vsekakor bomo gradnjo začeli takoj, ko bo pridobljeno gradbeno dovoljenje,« še opozori Štefulova, da tudi v tem primeru sodni mlini meljejo in meljejo. 


Deset dolgih let

Leta 2007 je Pečečnik z Mestno občino Ljubljana in Olimpijskim komitejem Slovenije ustanovil gospodarsko družbo Bežigrajski športni park. Z namero, da bodo stadion obnovili in upravljali. Dve leti za tem je na razpisu izbrana idejna zasnova obnove in gradnje stadiona. Delo bi morali začeti leta 2010, a se 2009. prebivalci Fondovih blokov pritožijo, ker je občina vložila v projekt tri parcele, ki so last blokov. Pred petimi leti Pečečnik prvič dobi okoljevarstveno soglasje za začetek del, a ga konec istega leta izgubi. Po skoraj dveh letih pritožbi Pečečnika na Arsu ni ugodeno, prav tako ta zavrne izdajo okoljevarstvenega dovoljenja novembra 2014. Jeseni 2015 mestni svet MOL osmič podaljša pogodbo s Pečečnikom in OKS. Aprila lani pravno sodišče odpravi odločbo, s katero je Arso zavrnil okoljevarstveno soglasje. Po letu dni, aprila letos, Arso prižge zeleno luč. Pečečnik bo gradil še tišje kot sicer, a bo gradnjo podaljšal za šest let. Na gradbeno dovoljenje čaka dolgih 10 let. Tudi to je Slovenija.

 

Deli s prijatelji