NENAVADNA DISCIPLINA

Ste vedeli, da v Sloveniji obstajajo tudi akrobatski golobi? Poglejte, kako so se odrezali na svetovnem prvenstvu (FOTO)

Z jato akrobatskih golobov zasedel odlično 12. mesto na svetu.
Fotografija: Svetovno prvenstvo. FOTO: Branko Pajič
Odpri galerijo
Svetovno prvenstvo. FOTO: Branko Pajič

Gotovo v Sloveniji ni veliko ljudi, ki bi vedeli, da obstajajo tudi »akrobatski« golobi, še manj pa, da potekajo mednarodna tekmovanja, tudi svetovna prvenstva, na katerih slovenski golobi pasme Birmingham Roller ne zaostajajo veliko za najboljšimi na svetu. To se je potrdilo tudi letos. Med 12. majem in 23. julijem 2024 je potekalo Svetovno prvenstvo (Worldcup Roller Fly 2024) akrobatskih golobov v jatnem letu. Sodelovalo je kar 68 jat iz 10 držav s štirih kontinentov.

Svetovno prvenstvo. FOTO: Branko Pajič
Svetovno prvenstvo. FOTO: Branko Pajič
Barve Slovenije je zastopal Branko Pajič iz Satahovcev pri Murski Soboti, član Kluba gojiteljev golobov akrobatov SAG Slovenije iz Domajincev v občini Cankova. Njegova jata je štela 17 golobov (v jati je običajno od 15 do 20 golobov), katerih naloga je, da se med letom vsaj 5 golobov hkrati zarola v globino vsaj 5 metrov. Pravico udeležbe na svetovnem prvenstvu ima jata, ki se kvalificira na državnem prvenstvu ali v določeni regiji v več državah.

Svetovno prvenstvo. FOTO: Branko Pajič
Svetovno prvenstvo. FOTO: Branko Pajič
Jata slovenskega predstavnika Branka Pajiča se je s 237,16 - 1,4 1,4 točkami uvrstila na odlično 12. mesto, kar je izjemen dosežek v taki konkurenci. Kot nam je povedal zadovoljni finalist Branko Pajič, se je letos v dobrih dveh mesecih pomerilo 68 jat iz ZDA, Kanade, Bolgarije, Romunije, Srbije, Slovenije, Irske, Anglije, Južne Afrike in Avstralije.

Za pravično sojenje je poskrbel sodnik Brian Krog iz Kanade, ki je med svetovnim prvenstvom prepotoval vseh deset omenjenih držav in odsodil 68 tekem. Zmagal je Južnoafričan Hannes Rossouw (Q. 1.7 D. 1.7 – 1372.75), pred Kanadčanom Brianom McCormickom (Q. 1.7 D. 1.7 – 627.13) ter Angležem Shaunom Overfieldom (Q. 1.3 D. 1.6 - 430.56).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije