JEDRSKA ELEKTRARNA

Če bo to naslednja Putinova tarča, grozi katastrofa: »Pripravljen je na vse, eksploziv je že tam«

Po uničenju jezu Nova Kahovka v Ukrajini, naj bi Rusija načrtovala napad na jedrsko elektrarno Zaporožje, trdi visoki ukrajinski uradnik.
Fotografija: Bo ruski predsednik res napadel jedrsko elektrarno? FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Bo ruski predsednik res napadel jedrsko elektrarno? FOTO: Sputnik Via Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obtožil uničenja jezu Nova Kahovka, ki je povzročilo katastrofalne posledice v regiji Herson.

image_alt
Ukrajina v tekmi s časom: zaradi poškodovanega jezu pod vodo številni kraji (VIDEO)

»Uničenje enega največjih vodnih rezervoarjev v Ukrajini je bilo zagotovo namerno. Več sto tisoč ljudi je ostalo brez dostopa do pitne vode,« je dejal.

Trdi, da gre za največjo okoljsko katastrofo v Evropi, kar jih je v zadnjih desetletjih povzročil človek. Govori celo o ekocidu. Ukrajina je evakuirala najmanj 17.000 ljudi, skupno naj bi jih bilo na desnem bregu Dnepra ogroženih več kot 40.000. Na levem bregu, ki je pod nadzorom ruskih sil, pa naj bi poplave grozile okoli 25.000 ljudem. »Barbarsko dejanje, namenjeno uničenju hidroelektrarne Kahovka v regiji Herson, je povzročilo obsežno okoljsko in humanitarno katastrofo,« pa je v odzivu na dogodke dejal ruski predsednik Vladimir Putin

Dejstvo je, da je tam eksploziv

Oleksi Danilov, visoki ukrajinski varnostni uradnik, se ni izogibal obtožbam na račun Rusije, in je uničenje jezu označil za »novo fazo ruske agresije«, ko je v intervjuju za Times opozoril, da bi bližnja jedrska elektrarna Zaporožje lahko bila naslednja tarča ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Omenjena elektrarna je že od začetka vojne pod ruskim nadzorom in je hlajenje njenih reaktorjev odvisno od vode, ki prihaja iz rezervoarja.

»Dejstvo je, da je tam eksploziv,« je zatrdil Danilov in dodal, da je Putin »pripravljen na vse«, potem ko je uničil hidroelektrarno skupaj z jezom.

Med vojno je Zaporožje utrpelo številne udare, zato obstaja strah pred jedrsko katastrofo. Lani je v enega od njenih reaktorjev zadela raketa, za kar sta se Ukrajina in Rusija medsebojno obtoževali.

image_alt
Arhivi Stasija pokazali Putinovo skrivnost: ni bil vrhunski vohun KGB, ampak ...

Raphael Grossi, vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo, je dejal, da uničenje jezu ni predstavljalo kratkoročne nevarnosti za Zaporožje, vendar je dodal, da je že tako nepredvidljivo in nevarno situacijo še poslabšalo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije