SESTRELJENI DRONI

Zaostritev bližnjevzhodne krize? Izrael z raketami napadel Iran, trdijo ameriški viri

V edinem uradnem odzivu Teherana je tiskovni predstavnik tamkajšnje vesoljske agencije Hosein Dalirian zapisal, da so uspešno prestregli več dronov, da pa za zdaj ni poročil o raketnih napadih.
Fotografija: FOTO: Ahmad Gharabli, Afp
Odpri galerijo
FOTO: Ahmad Gharabli, Afp

Izrael je ponoči z raketami napadel Iran, so za več ameriških medijev zatrdili neimenovani vladni viri. Iran, ki je sicer aktiviral svojo zračno obrambo, zaenkrat poroča zgolj o nekaj sestreljenih dronih. Morebiten izraelski napad bi pomenil novo hudo zaostritev bližnjevzhodne krize.

Iranski državni mediji so danes poročali o eksplozijah v regiji Isfahan, vojska pa je nad več mesti aktivirala zračno obrambo.

Več ameriških medijev, vključno s televizijo CNN, je dobilo potrditev neimenovanih ameriških uradnikov, da je Izrael z raketami napadel Iran.

V edinem uradnem odzivu Teherana je tiskovni predstavnik tamkajšnje vesoljske agencije Hosein Dalirian na omrežju X zapisal, da so uspešno prestregli več dronov, da pa za zdaj ni poročil o raketnih napadih.

Tudi po navedbah več iranskih tiskovnih agencij zaenkrat ni dokazov o kakršnemkoli raketnem napadu. Prav tako ne poročajo o morebitni škodi. Jedrski objekti v Isfahanu so povsem varni, še navajajo.

Izraelska vojska za francosko tiskovno agencijo AFP ni želela komentirati navedb ameriških medijev.

Morebiten izraelski napad na ozemlje Irana bi pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu

Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku v noči na nedeljo z droni in raketami ciljal Izrael, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

Kljub temu da je Izrael s pomočjo zaveznic z ZDA na čelu prestregel veliko večino iranskih izstrelkov, je iranska vojska v nedeljo sporočila, da je z napadom izpolnila vse svoje cilje. V Teheranu so ZDA in Izrael ob tem posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom, saj da bo v nasprotnem sledil še mnogo močnejši odgovor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije