Vranješ kot v zabaviščnem parku

Slovenci začenjajo 14. EP danes proti Poljakom Selektor: Fantje so vajeni nositi breme favoritov.
Fotografija: Ljubomir Vranješ zaupa fantom, da bodo proti Poljakom pokazali pravi obraz. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Ljubomir Vranješ zaupa fantom, da bodo proti Poljakom pokazali pravi obraz. FOTO: Tomi Lombar

Neverjetna in hkrati nalezljiva je energija Ljubomirja Vranješa. Selektor slovenskih rokometašev bo danes ob 18.15 v svojem rojstnem mestu Göteborgu vodil prvo tekmo na 14. evropskem prvenstvu. Tekmeci bodo Poljaki, Šved na slovenski klopi pa deluje sproščeno kot takrat, ko je kot najstnik vsak dan tratil čas v zabaviščnem parku Liseberg.

V zadnjih dveh tednih je štirikrat premagal razdaljo med Göteborgom in Zrečami, da to ni mačji kašelj, so se reprezentanti lahko prepričali, ko so v sredo pozno zvečer precej utrujeni prispeli v hotel Scandic Opalen, kjer so se že prej nastanili Poljaki in Švicarji. Ko je ura odbila polnoč, so vsi skupaj nazdravili slavljencu Urošu Zormanu, pomočniku selektorja. Da je med novopečenim štiridesetletnikom in šest let starejšim šefom pristen odnos, se je pokazalo, ko je slednji včeraj dopoldne sredi vseh medijskih obveznostih – švedski novinarji ga kar niso izpustili iz krempljev – prišel do nič hudega slutečega Zuta in ga rokoborsko prijel. Nato se je lotil še maserja Žana Ranta Roosa, a se mu je nekako izvil. »Agresiven je naš novi selektor,« se je pošalil Jure Dolenec, ki ga je kot vse druge reprezentante še pred kosilom čakalo obvezno fotografiranje za EHF.

»Ni mi težko, rad se družim s sedmo silo, to je pač del našega posla,« je profesionalec od glave do pet Vranješ (pri njegovih 166 cm razdalja ni prav velika), ki se vseeno najbolje počuti na igrišču. Tam se bo pokazalo, ali bo pozitivna energija v izbrani vrsti imela tudi oprijemljive koristi. Pred Slovenci je kočljiv izziv, prva tekma na velikem turnirju je vedno težka, povrhu se bodo morali Slovenci spopasti z vlogo favoritov. Poljska ni več velesila, stavnice ji proti Sloveniji napovedujejo visok poraz.

Živci kar naj bodo napeti

»Gotovo bo nekaj nervoze, tako je tudi prav, start na turnirjih je vselej nekaj posebnega. Ampak menim, da so fantje pripravljeni, imajo veliko volje, želje. Od vloge favorita ne bežimo, igralci so je vajeni iz svojih klubov. Na igrišču moramo delovati enako, ko smo favoriti in kadar nismo, kot bo to v nedeljo proti Švedski. Vsak se zaveda svojih nalog in odgovornosti, trenirali smo dobro in igralci so dovolj izkušeni, da bodo dogovore znali prenesti na tekmo,« izbrancem zaupa Vranješ, prepričan, da se uvodna zmaga ne bo izmaknila, če bo Slovenija pokazala maksimum: »Smo kakovostnejša reprezentanca. Če bomo na pravi ravni, Poljakom tudi drugi dejavniki, denimo sreča ali dober dan vratarjev, ne bodo mogli pomagati.«

Pri analizi tekmecev si je pomagal tudi z izkušnjami Blaža Janca in Igorja Žabića, ki igrata na Poljskem, Deana Bombača, ki je bil v Kielcah, in še najbolj Zormana, ki je v deželi nekdanjih svetovnih podprvakov že skoraj desetletje. »Vsako mnenje pride prav. Ugotovili smo, da Poljaki niso slaba reprezentanca. Veliko igrajo na krožnega napadalca, močni so v igri 2 na 2 in 1 na 1, njihovo najmočnejše orožje pa je nasprotni napad. Nevarni so, zato jih moramo vzeti skrajno resno,« opozarja Vranješ, ki v svojem mestu kar žari in že tuhta, kako bi se lahko v zgoščenem urniku vsaj za hip prelevil v turističnega vodnika. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije