Zakaj in kako pogosto bi morali prati rokavice

Rokavice so pozimi obvezna oprema, ne pozabite pa na njihovo čistočo.
Fotografija: Ne pozabite na čistočo toplih rokavic. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ne pozabite na čistočo toplih rokavic. FOTO: Thinkstock

Kdaj ste nazadnje oprali rokavice? Najbrž je od tedaj minilo že veliko časa. A ker jih pozimi nosite domala vsak dan in se z njimi dotikate najrazličnejših površin, se na njih kopičijo številni mikroorganizmi, se z njih prenašajo na površino rok in od tam lahko zaidejo v telo, zato jih je kakor druga oblačila treba redno prati. Odvisno sicer od tega, kako pogosto si jih nadenete, a vsaj vsaka dva tedna bi jim morali privoščiti temeljito nego. Kakšna je zanje najprimernejše, pa je odvisno od materiala, iz katerega so izdelane.

Bombažne rokavice

Čeprav bombaž ni najtoplejši material, so iz njega pogosto izdelane rokavice, ki jih lahko skupaj z drugim perilom perete v pralnem stroju pri temperaturi, ki ne poškoduje njihove barve. Posušite jih na ravni površini in tako ohranite njihovo obliko.  

Volnene rokavice

Volna je topel, a občutljiv material, zato je iz nje izdelane rokavice priporočljivo prati ročno, v mlačni vodi z dodatkom pranju volne namenjenega detergenta. Namakajte jih približno 10 minut, dobro sperite, rahlo ožmite in na zraku posušite na ravni površini.

Rokavice iz pravega ali umetnega usnja

Rokavice iz naravnega ali umetnega usnja občasno obrišite z vlažno krpo, ki ste jo pomočili v vodo z dodatkom nežnega mila. Rokavice nato splaknite s krpo, namočeno v čisto vodo in osušite. Suhe obrnite in jih z notranje strani poškropite z mešanico iz enakega dela alkoholnega kisa ter vode. Posušite jih na ravni površini.

Rokavice iz poliestra

Rokavice iz poliestra lahko operete v pralnem stroju z blagim detergentom in pri nižjih temperaturah. Pred tem preverite njihovo etiketo in se držite navodil za vzdrževanje. Če strojno pranje ni dovoljeno, jih tako kot volnene operite ročno in na ravni površini posušite na zraku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije