30 LET

Danes dva milijona vinogradov

Turčija je v dvajsetih letih več kot podvojila proizvodnjo grozdja za vino.
Fotografija: Prizor iz vinograda FOTO: Www.motleyturkey.com
Odpri galerijo
Prizor iz vinograda FOTO: Www.motleyturkey.com

Vinogradov običajno ne povezujemo s Turčijo, saj v pretežno muslimanskih državah ne pijejo vina. Ta naj bi veljalo tudi za Turčijo, kar pa je zmotno. V Antalyi so vino pridelovali že Lidijci pred kakimi 6000 leti. V arheoloških grobovih blizu Ankare so denimo v prejšnjem stoletju odkrili prave vinske kupice, se pravi kozarce za pitje vina.
image_alt
Še pomnite leto 1991? Pošljite nam svoje spomine in fotografije


Danes lahko v Kapadokiji naletimo na nenavaden prizor, ko ženska z ruto brklja po vinogradu, a vina ni niti poskusila. Grozdje pridelujejo kot sadje in ga jedo svežega. Ali pa ga posušijo v rozine, ki v celotnem Mediteranu od nekdaj veljajo za posladek. Da je Turčija hitro tehnološko razvijajoča se država, je verjetno vsakomur jasno. Preseneča pa podatek, da je bilo v njej leta 2000 že več kot milijon hektarjev vinogradov.

No, danes, po 20 letih, obdelujejo že več kot dva milijona hektarjev vinogradov, s čimer je četrta največja pridelovalka grozdja na svetu za pridelavo vina. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije