30 LET
Danes dva milijona vinogradov
Turčija je v dvajsetih letih več kot podvojila proizvodnjo grozdja za vino.
Odpri galerijo
Vinogradov običajno ne povezujemo s Turčijo, saj v pretežno muslimanskih državah ne pijejo vina. Ta naj bi veljalo tudi za Turčijo, kar pa je zmotno. V Antalyi so vino pridelovali že Lidijci pred kakimi 6000 leti. V arheoloških grobovih blizu Ankare so denimo v prejšnjem stoletju odkrili prave vinske kupice, se pravi kozarce za pitje vina.
Danes lahko v Kapadokiji naletimo na nenavaden prizor, ko ženska z ruto brklja po vinogradu, a vina ni niti poskusila. Grozdje pridelujejo kot sadje in ga jedo svežega. Ali pa ga posušijo v rozine, ki v celotnem Mediteranu od nekdaj veljajo za posladek. Da je Turčija hitro tehnološko razvijajoča se država, je verjetno vsakomur jasno. Preseneča pa podatek, da je bilo v njej leta 2000 že več kot milijon hektarjev vinogradov.
No, danes, po 20 letih, obdelujejo že več kot dva milijona hektarjev vinogradov, s čimer je četrta največja pridelovalka grozdja na svetu za pridelavo vina.
Danes lahko v Kapadokiji naletimo na nenavaden prizor, ko ženska z ruto brklja po vinogradu, a vina ni niti poskusila. Grozdje pridelujejo kot sadje in ga jedo svežega. Ali pa ga posušijo v rozine, ki v celotnem Mediteranu od nekdaj veljajo za posladek. Da je Turčija hitro tehnološko razvijajoča se država, je verjetno vsakomur jasno. Preseneča pa podatek, da je bilo v njej leta 2000 že več kot milijon hektarjev vinogradov.
No, danes, po 20 letih, obdelujejo že več kot dva milijona hektarjev vinogradov, s čimer je četrta največja pridelovalka grozdja na svetu za pridelavo vina.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
22:45
Državni proračun