30 LET

Kozličja pečenka s krompirjem

Reja drobnice je v Sloveniji obstala zaradi nelogične restriktivne politike do rejcev sredi devetdesetih.
Fotografija: Kozličja pečenka s krompirjem FOTO: Getty Images Đorđe Banjanin Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Kozličja pečenka s krompirjem FOTO: Getty Images Đorđe Banjanin Getty Images/istockphoto

Nekoč po vojni je bilo v Sloveniji čez tristo tisoč ovac in koz. Nato so drobnico skoraj prepovedali, saj je preveč objedala mlado drevje. Poleg tega je nekako podzavestno pomenila revščino.
image_alt
Še pomnite leto 1991? Pošljite nam svoje spomine in fotografije


Danes je ovac in koz v Sloveniji nekaj čez sto tisoč, zato za kozličje ali jagnječje meso, razen po tradiciji v Beli krajini, še vedno ni širšega zanimanja. Po osamosvojitvi smo v Sloveniji doživeli mali poskus širjenja reje drobnice, ki pa ob navdušenju kmetov, zaradi zelo neugodne in restriktivne politike, ni zaživel.
Kozličja pečenka s krompirjem FOTO: Esteban Martinena Guerrero/ Getty Images
Kozličja pečenka s krompirjem FOTO: Esteban Martinena Guerrero/ Getty Images


Med drugim so predpisi za lokalne klavnice in domače mlekarne zahtevali enake standarde kot pri velikih industrijskih predelovalnih obratih. V popolnem nasprotju s prakso v EU. Kljub vsemu se je povpraševanje po kozličjem mesu dvignilo, saj velja za pravo poslastico na družabnih piknikih in zabavah. Hkrati kozličjo pečenko, najboljša je s krompirjem in čebulo, ponujajo tudi nekatere restavracije. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije