30 LET

Slovenci niso krompirjejedci

Po osamosvojitvi Slovenije se je s spremembami družbenega in gospodarskega sistema zmanjšala pridelava krompirja.
Fotografija: Pobiranje krompirja v Posavju leta 1999 FOTO: VLADO PODGORŠEK
Odpri galerijo
Pobiranje krompirja v Posavju leta 1999 FOTO: VLADO PODGORŠEK

Po osamosvojitvi Slovenije se je s spremembami družbenega in gospodarskega sistema zmanjšala pridelava krompirja. Zmanjšale so se obdelovalne površine in količine pridelka. Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo se je povečal uvoz krompirja.

Nove sorte so na Kmetijskem inštitutu Slovenije začeli vzgajati leta 1949 in jih do leta 1999 vzgojili 15. S programom žlahtnjenja so po letu 1993 vzgojili devet proti PVY odpornih sort. Slovenske sorte krompirja so: igor, cvetnik, dobrin, jubilej, karmin, vesna, matjaž, jana, jaka, meta, tone, kresnik, cita, pšata, bistra, KIS mirna, KIS sora, KIS sotla, KIS kokra, KIS mura, KIS vipava in KIS krka.

image_alt
Še pomnite leto 1991? Pošljite nam svoje spomine in fotografije


Leta 1991 se je krompir prideloval na 13.087 ha obdelovalnih površin, leta 2014 pa le še na 3600 ha. V obdobju 1991–2014 so se zmanjšale za 72,5 odstotka. Leta 1991 je bilo v Sloveniji pridelano 181.189 ton krompirja, leta 2014 pa 96.820 ton. Pridelek se je v obdobju 1991–2014 zmanjšal za 46,6 odstotka.

Od leta 2014 do danes pa še za dobrih deset odstotkov. Danes je krompir ena najbolj priljubljenih vrst zelenjave v svetu z več kot sto jedilnimi sortami, a kaj ko se hkrati jezimo, da preprosto ni več tisto, kar je bil nekoč. Pa tudi pojemo ga vedno manj; zgolj dobrih 60 kilogramov na leto na prebivalca.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije