Kuharja sta jedem dodajala sredstvo proti driski, nato so ju obsodili
Kuharja v restavraciji v mestu Jiangsu na Kitajskem sta si izmislila učinkovit način, kako prihraniti pri nakupu sestavin – v jedi sta dodajala tudi tiste, ki jim je pretekel rok uporabnosti. Da pa gostje zaradi stare hrane ne bi čutili kakih posledic, sta v jedi dodajala še sredstvo proti driski. To naj bi preprečilo, da bi gostje zaradi uživanja potencialno pokvarjene hrane postali žrtve prebavnih motenj. Oba kuharja so zdaj obsodili na zaporno kazen.
Najmanj 1612 porcij hrane z gentamicinijevim sulfatom sta prodala.
Kot je 30. julija objavil urad za upravljanje trga iz okrožja Chongzhou v mestu Nantong, sta morala kuharja iz hotelske restavracije plačati tudi kazen 160.000 juanov (okoli 21.000 evrov). Obtožnica ju bremeni strežbe strupene in škodljive hrane. Jedem sta dodajala gentamicin sulfat, antibiotik, ki se uporablja za zdravljenje driske. V policijski preiskavi je bilo ugotovljeno, da sta prodala najmanj 1612 porcij hrane z omenjenim sredstvom.
Kitajski spletni portal 8World je pred kratkim poročal, da je urad za upravljanje trga na nenavaden primer opozoril uslužbenec hotela Guanyinshan Garden. Ko je policija vdrla v restavracijo Nantong City, je v kuhinji našla 101 škatlo gentamicin sulfata, ki ga je kupil kuharski mojster Zhang. Preiskava je razkrila, da je Zhang redno kupoval po približno 100 škatel naenkrat brez recepta. »To je uporaba kriminalne metode za prikrivanje zločina s hrano. Dejanje kaže izjemno neumnost in hkrati izjemno grabežljivost,« je zapisal kitajski časopis The Paper.
Kaj se je zgodilo z gosti, ki so zaužili hrano, ni znano, a očitno niso imeli hujših prebavnih motenj.