VROČE

Pikantna omaka iz čilija močna kot pajkov strup

Učinek naj bi bil podoben ugrizu te živali. Povzroči mišične krče in pekočo bolečino.
Fotografija: Psalmopoeus cambridgei ima zelo boleč ugriz. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Psalmopoeus cambridgei ima zelo boleč ugriz. FOTO: Guliver/getty Images

Znanstveniki so izdelali posebno pikantno omako iz čilija, ki posnema učinek ugriza strupenega pajka. Za stekleničko tega kulinaričnega doživetja je treba odšteti 7,5 evra. Ugriz strupenega pajka lahko povzroči mišične krče in silovito pekočo bolečino, omenjena pikantna omaka pa naj bi se zelo približala takšnim učinkom. Strokovnjaki iz podjetja Venomtech iz Kenta v Angliji so
Steklenička stane sedem evrov in pol.
Steklenička stane sedem evrov in pol.
zanjo uporabili strupu podobno učinkovino, ki so jo izdelali v laboratoriju, pravega strupa jim ustrezne državne službe seveda ne bi dovolile uporabljati. Direktor in ustanovitelj podjetja Steven Trim je povedal: »To je največ, kar lahko naredimo, ne da bi dejansko okušali strup. Gre za podobno doživetje vročine. Naše področje je proučevanje strupov, naša spoznanja uporabljajo pri izdelavi zdravil. Med delom smo odkrili, da strup pajka Psalmopoeus cambridgei iz Trinidada na Antilih deluje na iste receptorje kot čiliji.« Pred dvema letoma je Steve na neki konferenci srečal Stafana Cuomoja, ki se ukvarja s pridelavo hrane. »Takrat sem med pogovorom prvič pomislil, da bi naredil omako. A je bilo vse bolj za šalo, zato sem na vse skupaj pozabil. Pomislil sem, kdo bi bil tako nor, da bi okušal strup. A ideja se je vedno znova vračala, dokler se nismo lani odločili, da bomo izdelali umeten strup in naredili omako.« Če bi hoteli uporabiti pravi strup, bi morali imeti več deset tisoč evrov za testiranja, preden bi dokazali, da je varen za uživanje. Ljubitelji pikantnega, ki jim običajni čiliji niso dovolj močni ali zanje niso več izziv, bodo nad novo ponudbo navdušeni. Je pa res, da ni za vsakogar. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije