USODNI OBROK
Študent (20) umrl, ker je pojedel pet dni stare testenine
Strokovnjaki so le pojasnili, kaj se je zgodilo v telesu nesrečnega mladeniča.
Odpri galerijo
Ena od precej nevarnih stvari, ki jo vsakodnevno počnemo, je prehranjevanje. Mislimo predvsem na uživanje ostankov hrane, ko skuhamo malce prevelik obrok, preostanek pa pojemo v naslednjih dneh. Bistveno pri tem pa je, kako je bilo živilo od kuhe do ponovnega uživanja shranjeno.
Komaj 20-letni študent A. J. verjetno sploh ni pomislil, da bodo ostanki pet dni starih testenin njegov zadnji obrok v življenju. Po obroku je preostanek hrane shranil v plastično posodo in jo na mizi pustil pet dni.
Njegovi starši so ga našli mrtvega naslednji dan okoli 11. ure, ko se ni pojavil na predavanju na univerzi v Bruslju. Britanski Metro še piše, da je obdukcija pokazala, da je študent umrl zaradi zastrupitve s hrano, ki jo je povzročila bakterija Bacillus cereus, katere spore razvijejo toksine, ki povzročajo bruhanje in drisko. A. J. je nato storil še eno napako: popil je veliko količino vode, kar pa je na koncu vodilo do poslabšanja.
Strokovnjaki svarijo, da lahko ostanke hrane hranimo v hladilniku tri ali štiri dni, če pa jih pustimo na sobni temperaturi, se lahko v le nekaj urah razvijejo nevarne kolonije bakterij. Nujno je, če ne načrtujemo v prihodnjih dneh hrane zaužiti, da jo zamrznemo ali zavržemo, svetujejo na kliniki Mayo.
Komaj 20-letni študent A. J. verjetno sploh ni pomislil, da bodo ostanki pet dni starih testenin njegov zadnji obrok v življenju. Po obroku je preostanek hrane shranil v plastično posodo in jo na mizi pustil pet dni.
Starši so ga našli mrtvega
Nesrečnik je sprva mislil, da ne gre za nič drugega kot navadno zastrupitev, saj so kmalu po tem, ko je pojedel pet dni stare testenine, sledili zanjo značilni simptomi, kot so bruhanje, driska, slabost, bolečine v trebuhu pa tudi glavobol ... Stanje se je slabšalo in A. J. je ves dan preživel na stranišču in v postelji.Njegovi starši so ga našli mrtvega naslednji dan okoli 11. ure, ko se ni pojavil na predavanju na univerzi v Bruslju. Britanski Metro še piše, da je obdukcija pokazala, da je študent umrl zaradi zastrupitve s hrano, ki jo je povzročila bakterija Bacillus cereus, katere spore razvijejo toksine, ki povzročajo bruhanje in drisko. A. J. je nato storil še eno napako: popil je veliko količino vode, kar pa je na koncu vodilo do poslabšanja.
Primer kot opozorilo
Čeprav se je smrt zgodila že leta 2008, so primer ponovno obudili, ko so pred nekaj dnevi prikazali podrobno poročilo o kemijskih procesih, ki so se dogajali v telesu nesrečnega mladeniča.Strokovnjaki svarijo, da lahko ostanke hrane hranimo v hladilniku tri ali štiri dni, če pa jih pustimo na sobni temperaturi, se lahko v le nekaj urah razvijejo nevarne kolonije bakterij. Nujno je, če ne načrtujemo v prihodnjih dneh hrane zaužiti, da jo zamrznemo ali zavržemo, svetujejo na kliniki Mayo.