PREVIDNOST NI ODVEČ

Bralec Peter: našel na tone čemaža, ne ni strupen

Po Sloveniji ga te dni mnogi nabirajo, je pa pri tem treba biti previden.
Fotografija: Čemaž je priljubljen v slovenski kuhinji. FOTO: Peter, bralec poročevalec
Odpri galerijo
Čemaž je priljubljen v slovenski kuhinji. FOTO: Peter, bralec poročevalec

Zadnjih 14 dni je po Sloveniji, sodeč po zapisih na spletnih omrežjih in objavljenih fotografijah, prava sezona čemaža. Ta je pri Slovencih močno priljubljen, saj je koristen pri pripravi mnogih jedi. 


Le čemaž ima vonj po česnu

Bralec Peter nam je poslal fotografije, kot je zapisal, čemaževega travnika v bližini Ljubljane, kjer bi ga lahko nabiral pol dneva,
Sezona čemaža je v polnem razmahu. FOTO: Peter, bralec poročevalec
Sezona čemaža je v polnem razmahu. FOTO: Peter, bralec poročevalec
pa ne pobral vsega. Ob tem, da je panika, ki vsako sezono vlada, češ da zlahka pride do zamenjave čemaža in strupenega jesenskega podleska odveč: »Le kako bi lahko kdor koli zamenjal čemaž in strupeno rastlino? Značilnosti se zelo razlikujejo, čemaž ima majhne bele cvetove, jesenski podlesek ne. Tudi listi so različni, predvsem pa ima samo čemaž vonj po česnu. «


UKC Ljubljana: previdno, podlesek je smrtno nevaren

Previdnost pri nabiranju pa je seveda potrebna. »V UKC so od leta 2000 zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom. Štirje so umrli, saj vsebuje jesenski podlesek močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren,« so zapisali v sporočilu za javnost UKC. 

Vodja Centra za zastrupitve v UKC Miran Brvar opozarja, da imajo čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica podobne
Jesenski podlesek. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Jesenski podlesek. FOTO: Mavric Pivk, Delo
podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje. »V primeru prebavnih težav po obroku čemaža moramo pomisliti na zastrupitev z naštetimi strupenimi rastlinami.«



Če se vam zdi, da je prišlo do zastrupitve, pokličite 112. Sporočite, kje je prišlo do zastrupitve, kdo se je zastrupil, s katerim strupom in s koliko strupa ter kdaj in kakšna je prizadetost ponesrečencev.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije