Anita Ferlin deli recept: mesne kroglice s paradižnikovo omako in špageti
Aniti Ferlin, tekmovalki Masterchefa, se je uspelo že prvi teden povzpeti na sloviti balkon, vendar je proti koncu izpadla. To ji ni vzelo poguma in volje za nadaljnje kuhanje in ustvarjanje svojih receptov. Tokrat je pripravila okusno poletno kosilo: mesne kroglice s paradižnikovo omako in špageti.
»Sezona domačega dozorelega paradižnika je že tukaj. Ko domači paradižnik obrodi, ga je naenkrat veliko. Najlažje veliko količino porabimo za pripravo domače paradižnikove omake.«
PARADIŽNIKOVA OMAKA:
- 700 g zrelega paradižnika
- ½ čebule
- 2 stroka česna
- sol
- 2 žlici olivnega olja
- sušen origano
- čili kosmiči (po želji)
- ½ žličke mlete sladke paprike
- 1 žlička sladkorja
- mleti beli poper
- voda
V ogreto posodo damo olje ter dodamo nasekljano čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula in česen zmehčata. Nato dodamo olupljen in na manjše kose narezan, čim bolj zrel paradižnik. V pokriti posodi pražimo vsaj 15 minut. Bolj kot bo paradižnik zmehčan, boljša bo omaka. Ko se paradižnik nekoliko razpusti, ga solimo, popramo, dodamo kosmiče posušenega čilija, sladko papriko, origano, sladkor in še malo vode, po potrebi. Po 15 minutah s paličnim mešalnikom paradižnik spasiramo do želene teksture. Lahko naredimo čisto gladko omako (kot bi bila paradižnikova juha) ali pa omako le malce spasiramo in na tak način ohranimo še nekaj koščkov paradižnika. Omaka je pripravljena. Če nimamo svežega paradižnika, lahko omako pripravimo tudi iz konzerviranega paradižnika.
MESNE KROGLICE
- 400 g mlete govedine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- svež peteršilj
- 1 žemljica ali kos kruha
- sol
- poper
- olivno olje
- 1 jajce
- 1 zvrhana žlica naribanega parmezana
- 70 g mleka
- špageti