PRIZNANJE

Anže zmešal najboljšega

Na Bledu najboljši profesionalni barmani Tekmovali tudi dijaki srednjih gostinskih šol
Fotografija: Anže Šmid, državni prvak FOTOGRAFIJi: Jure Žitko
Odpri galerijo
Anže Šmid, državni prvak FOTOGRAFIJi: Jure Žitko

BLED –Na dvodnevnem mednarodnem barmanskem tekmovanju v Grand hotelu Toplice je sodelovalo 21 najboljših barmanov iz Finske, Estonije, Slovenije, Hrvaške, Švice, Čila, Črne gore in Avstrije. V organizaciji in pod taktirko predsednika Društva barmanov Slovenije Aleša Ogrina, ki mu je bilo vodenje društva znova zaupano še za en mandat, so tekmovanja tudi tokrat potekala na visokem nivoju.

Že dopoldne so se na barmanskem odru pomerili dijaki srednjih gostinskih šol z mentorji. Namen teh tekmovanj je, da bi mladi bodoči gostinski delavci bolje spoznali poklic barmana. Ekipno zmago so tokrat slavili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.
V popoldanskih urah so oder zavzeli profesionalci, torej tekmovalci, ki so pripravljali fantazijski – choice koktajl za pokal Bleda, memorial Avgusta Trampuša. Treba je imeti veliko domišljije, znanja in spretnosti pri oblikovanju dekoracije. Vse koktajle je ocenila izkušena barmanska komisija, ki je osredotočena na videz, okus in aromo pripravljenega napitka.

Izkušena slovenska barmanka Draga Kepeš
Izkušena slovenska barmanka Draga Kepeš
Naslednji dan je društvo izpeljalo državno prvenstvo v pripravi koktajla s penino; nastajali so živopisni izdelki z lepo dekoracijo na vrhu kozarca. Vsak barman je imel na voljo sedem minut, da je pripravil 5 enakih koktajlov.

Sledilo je finale državnega prvenstva z nastopom štirih najboljših Slovencev, zvečer pa so na gala večerji razglasili najboljše letošnje barmane in državnega prvaka. V obeh kategorijah je zmagal mladi barman Anže Šmid iz restavracije Galerija okusov Petrovče, ki ima v žepu že naziv barman leta 2018.

Prvak je svoj zmagovalni koktajl s penino poimenoval Lojzov zvonček želja, vanj pa je zmešal karakter gin, aperitivo rossato, creme de cassis, pire pasijonke, stisk pomarančne lupine, penino cave freixenet negro sec. Državni podprvak je postal Rok Dobnikar iz gostilne Dobnikar Topole, po novem tudi podpredsednik barmanskega društva, pokal za 3. mesto pa je domov odnesel Jožef Fartek, ki skupaj z bratom, tudi večkratnim državnim prvakomTomažem, vodi lokal v Mengšu.
Zmagovalec Anže Šmid
Zmagovalec Anže Šmid

Pred Anžetom so naporni dnevi; potrebnih bo veliko vaj, usklajevanj in priprav za tako velik oder, kot je svetovno prvenstvo. Najboljše barmane sveta bo oktobra gostila Kitajska. Umirjen in strokoven nastop je zagotovilo za uspeh in slovenski barmani so že mnogokrat dokazali, da spadajo v sam svetovni vrh. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije