Lea Sirk občuduje Italijane
BARCAFFÈ barista tour je dogodek, namenjen vsem ljubiteljem opojnega, dišečega črnega napitka, ki jim radi rečemo kavoljubci. Pa morda veste, kaj je pri pripravi popolnega espressa najbolj pomembno? In koliko časa je potrebnega, da se naučite ustvarjati s kavno peno, ki je pika na i vsaki kavi? Vsega tega so se učili tisti, ki so se udeležili celjskega Ambient caffeja, kjer so skrivnosti priprave vrhunske skodelice kave spoznavali skupaj z našo primorsko pevko Leo Sirk in drugimi izkušenimi baristi.
Seveda si tudi Lea vsako jutro najprej skuha kavo. Pa niti čez dan se ji ne odreče, saj so doma vsi kavoljubci. Brez kave pa tudi mleka nikoli ne gredo niti na dopust. Ja, uganili ste, Lea kavo še vedno najraje pije z mlekom, tudi zato, ker jo spije precej. V nasprotju z njenim dragim, ki se jo je navadil piti brez mleka, saj se mu jo zdi škoda pokvariti z njim. »Četudi jo pogosto skuham doma, pa mi dobra uspe le redko,« v smehu pove Lea. In doda, da se še vedno čudi našim sosedom Italijanom, ki so, kar se tiče priprave kave, res pravi mojstri, njihove kave pa božanske.
Vaja dela mojstra, zato bom še poskušala!
Lea je uživala v pripravi svojega espressa, ob kavnih koktajlih ter ustvarjanju s peno in mlekom. Kaj pa ji je povzročalo največ težav? »Nisem si predstavljala, da je postopek priprave kave tako pomemben, če želimo, da je okus na koncu res tisti pravi. Komaj sem čakala, da poskusim s peno ustvariti kakšno umetnino, pa sem hitro ugotovila, da ni tako preprosto. Ampak vaja dela mojstra, zato bom še poskušala,« nam je zaupala Lea, ki je z drugimi prisotnimi na dogodku v Celju prisluhnila še zanimivostim o izvoru kave. In seveda uživala ob pitju popolnega espressa, ki so ga pripravili vrhunski baristi Barcaffeja.