RECEPT

Lidija Zebec objavila peneče hladen recept za vroče dni

Kako se naredi sladka krema z maceriranimi jagodami ...
Fotografija: Lidija Zebec. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Lidija Zebec. FOTO: Osebni arhiv

Takrat 40-letna vojakinja Lidija Zebec s Ptuja je kuharski šov Gostilna išče šefa zapustila tik pred finalom. Od tega je že devet let, vendar Lidija ostaja zvesta kuhinji. S svojimi kulinaričnimi izdelki razveseljuje družino, sosede, znance in tudi Vojašnico generala Maistra, kjer dela kot referent za prehrano. Peka sladic, tort in kruha je njena strast. Pokazala nam je peneče hladen recept za vroče dni.

PENININA SLADKA KREMA Z MACERIRANIMI JAGODAMI

Kozarčki naj ne bodo preveliki. FOTO: Osebni arhiv
Kozarčki naj ne bodo preveliki. FOTO: Osebni arhiv
KREMA

3 rumenjaki, 60 g sladkorja, 20 g gustina  (ali 10 g gustina in 10 g vaniljevega pudinga v prahu), 1/2 stroka vanilje, 2,5 dcl sladke penine, 3 dcl sladke smetane.

Rumenjake in sladkor puhasto stepemo. Dodamo gustin in semena vaniljevega stroka. Posodo s kremo damo na vodno soparo in malo zagrejemo, počasi dolijemo sladko penino ter med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se krema zgosti. Posoda naj bo dovolj velika, ker se nam pri dolivanju penine na začetku peni. Ko je krema gosta, jo pokrijemo s PVC-živilsko folijo in ohladimo v hladilniku. Hladno kremo malo premešamo in ji počasi dodajamo rahlo stepeno smetano.

JAGODE

500 g jagod očistimo, narežemo na koščke, dodamo sok limone, limonino lupinico (bio), sladkor v prahu po želji.

V hladilniku naj se aromatizira vsaj 30 min.

V lepe kozarce izmenično nalagamo jagode, kremo, jagode, kremo.

Po vrhu posujemo s sesekljano pistacijo in drobljenimi piškoti.

Odlična sladica za poletne dni. Pazimo le, da je penina sladka.

Po receptu bo sladke kreme z jagodami dovolj za šest kozarčkov.

V službi domovine svoje kuharsko znanje deli s sovojaki. FOTO: Osebni arhiv
V službi domovine svoje kuharsko znanje deli s sovojaki. FOTO: Osebni arhiv

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije