Ni počitnic brez receptov
Če bi, recimo seveda, v Sloveniji bodisi med znanimi obrazi bodisi v vrstah navadnih smrtnikov iskali počitniški fenomen ali pa vsaj posebneža, pri njem nikakor ne bi mogli zgrešiti. Darko Klemen iz predlanskega Masterchefa na dopustu ni bil že vsaj sedem let. Verjetno se ne bi jezil, če mu ne bi verjeli, a dejstvo, pravi, je dejstvo, če mu kdo verjame ali pa ne.
»Ker živim na Obali in se ukvarjam tudi z gostinstvom, je praviloma in po navadi tako, da imamo takrat, ko drugi pridejo k nam, mi največ dela. Ko je poletna dopustniška sezona, je za nas glavna delovna. Nekakšen narobe svet, kajne? Hehe, ampak tako je,« pravi.
Primorci poleti izkoristijo morje, ki ga imajo pred pragom. »Morda je malce nenavadno ali celo čudno, ampak za nas domačine ne. Morje je morje, četudi pred pragom in nosom, slano je povsod. Za to pač še ni treba na konec sveta. Verjetno kdo od gostov debelo pogleda, ampak tako je. Nam v bistvu ni treba drugam, okopamo se kar doma, hehe,« pristavi Klemen.
Če mu vendarle uspe kam skočiti za dan ali dva, pa ne komplicira preveč in tudi najljubše destinacije nima. Ker je, vsaj po njegovo, vse skupaj povsem preprosto. »Kamor koli gre človek na lepše, naj bi dal možgane na off in užival. Zaradi tega mislim, da destinacija ni toliko pomembna, bolj pomembna je sprostitev,« pravi. Če se že odpravi kam, gre z avtomobilom. Ne z letalom, ne z avtobusom, ne z ladjo, ne z avtodomom. Še posebno ne z letalom, ker ga je strah.
Ne mikajo ga aktivne počitnice, ampak počivanje. Glede na naravo njegovega dela je to razumljivo. »Takšne počitnice mi odgovarjajo in sam si jih izberem. Počnem, kar mi odgovarja,« poudari. Nikoli se ne naveliča biti v kotičku, ki ga je poimenoval Francijev vrt in ki je njegova ljubezen in hobi. »Tam kuham vse jedi na odprtem ognju. Sprejemam skupine in imam kotiček za sprostitev, ki mu rečem nogice v travo,« pojasni. Takšen način življenja in počitnikovanja so sprejeli tudi domači. Po zmagi v Masterchefu je narava njegovega dela pač takšna, zato je vesel, da ga podpirajo.
Prepričan je, da ima Slovenija najboljše jedi in surovine na svetu.
Še najbolj so mu v spominu ostala otroška počitnikovanja. »Takrat je bilo vse tako čarobno! No, saj nisem edini, ki tako misli in čuti, to so pač otroška leta in že praviloma veljajo za najlepši in najbolj brezskrbni čas življenja,« pravi. Tudi če je nekaj tako redko, kot so njegovi dopusti zadnjih let, poskuša uživati, kjer koli je. Nekaj pa imajo skupnega tudi njegove počitnice in delovne poti.
»Poklicno deformacijo kajpak! Povsod želim poskusiti tamkajšnjo hrano in specialitete. To je tudi eden od načinov, da človek dobi novo zamisel, vsekakor pa vsaj recept,« razkrije. Kaže, da je pri hrani tudi lokalpatriot. Srečevanje z jedmi je njegov vsakdanjik in opravka ima s številnimi vrstami kulinarike, a trdno je prepričan, da ima Slovenija najboljše jedi in surovine na svetu.
Povsod želim poskusiti domačo hrano in specialitete.
Čeprav poudari, da nima posebnih želja glede potovanj, si zelo želi videti Novo Zelandijo. »Ne vem točno, zakaj. Zagotovo zaradi narave, po dokumentarcih sodeč je videti, kot da tam marsikam še ni stopila človeška noga, in to me privlači,« ugiba. A še prej naše, slovenske gore. Čeprav Slovenec, pravi, da v planinah še ni bil velikokrat.