PIANIST S ČAROBNIMI PRSTI
Uroš Perić se najraje loti rib
Pianist s čarobnimi prsti rad vihti kuhalnico in pripravlja nove jedi.
Odpri galerijo
Uroš Perić je brez dvoma najuspešnejši slovenski glasbenik v tujini, brez pretiravanja pa bi ga lahko uvrstili tudi med največje slovenske gurmane. Pianist s čarobnimi prsti, kot se ga je oprijel vzdevek med oboževalkami, čarovnijo ustvarja tudi za štedilnikom, kot so že neštetokrat potrdili tako njegovi prijatelji kot domači. Sam glede vihtenja kuhalnice ostaja skromen in pravi, da mu prav vsaka jed ne uspe vrhunsko, da pa ni nobene, ki si je ne bi upal pripraviti. »Vsakdo, ki ga te stvari mikajo, vam bo povedal, da v kulinariki ne gre le za različne kuhinje in spretnosti ter iznajdljivosti kuharja, ampak tudi recepte in predvsem sestavine. Recepte marsikdo skriva, tudi jaz denimo imam kakšno skrivnost, sestavine pa se seveda razlikujejo od kraja do kraja. Tam, od koder izvirajo, so brez dvoma bistveno drugačne kot drugje, in to se seveda pozna pri jedi. Takšnega bureka, kot ga naredijo v Bosni, ni nikjer drugje, ali čevapčičev in ražnjičev, recimo, ki so doma v Srbiji. Enako velja za vse druge dežele,« pravi. Med jedmi, ki jih obožuje, so ribe, z užitkom se jih loti tako rekoč vedno in povsod. Pripravlja jih tudi doma, a prepričan je, da so na morju najboljše. »Tako po ulovu in kakovosti kot tudi po pripravi,« meni, zato si jih, ko je na počitnicah na morski obali, privošči na veliko. Pogosto se mu zdi, da bi jih v resnici lahko pojedel toliko, kolikor bi jih videl ali kolikor bi mu jih prinesli na mizo. »Ampak tako seveda ne gre. Res pa je, da se jih na morju najem do sitega. Pa še ena zares velika sreča je z njimi, ne redijo, vsaj jaz se ne. V nasprotnem primeru ne vem, kaj bi bilo in kakšen bi že bil,« se nasmehne. Ribe na pladnju na fotografiji je, trdi, pohrustal vse. Menda bi lahko še katero. Sicer pa njegovo navdušenje nad ribami ni presenetljivo: »Riba sem tudi po horoskopu in obožujem vse ribe; tiste na krožniku in tiste na dveh nogah,« še pove v smehu.