Zmagovalka Masterchefa: S takimi komentarji se ne ukvarjam (FOTO)
23-letna Dolenjka Zala Pungeršič je slavila na zadnjem kulinaričnem tekmovanju Masterchef. Svojega znanja in nagrade ni pospravila v predal in ga zaprla, temveč se je odločila, da ju bo še oplemenitila. Zala je že v šovu pokazala, da ji kulinarika pomeni veliko, pri tem pa gre tudi rada iz cone udobja, kar je navdušilo tudi najboljše kuharske mojstre pri nas, žirante šova. Na kritike, da je šlo v šovu za spletke in kuhinjo, češ da so jo žiranti favorizirali, se ne zmeni in zaveda se, da ne bo nikoli vedno vsem všeč.
Kako in s kom ste proslavili zmago?
Zmago sem proslavljala z vsakim po malo, tisto pravo slavje pa še sledi – prava zabava na Dolenjskem, z dobro hrano in pijačo.
Imate morda že načrte, kaj boste počeli v prihodnje? Ostajate v kulinariki?
V prihodnje ostajam v kulinariki, podajam se na samostojno podjetniško pot. Celo poletje me boste lahko srečali na več javnih kulinaričnih dogodkih. Drugače pa kuham tudi zasebno, pripravljam cateringe, delavnice, snemam videorecepte itd.
Vas je kateri od žirantov povabil pod svoje okrilje?
Ne (še).
Imate morda željo odpreti restavracijo?
Zaenkrat nimam želje odpreti svoje restavracije, ker menim, da to za sabo potegne preveč odrekanja in obstanek na enem mestu. Rajši sem dinamična, rada delam več stvari in trenutno na tako obvezo, pri teh letih, še nisem pripravljena.
Nad kakšnimi jedmi se trenutno navdušujete?
Trenutno raje posežem po lahkih, polnovrednih, poletnih obrokih. Poleti obožujem tudi morsko hrano.
Kuhate vsak dan?
Če mi le čas dopušča, kuham vsak dan, zagotovo si vsak dan pripravim neki obrok, včasih tudi surov, in ne kuhan.
Nekateri menijo, da je šlo za "eno veliko kuhinjo" v šovu, da je bilo vse zrežirano, da bi bili dekleti v finalu in da ste bili ljubljenka žirantov. Kakšno je vaše mnenje o tem?
S takimi komentarji se ne ukvarjam. Žal smo Slovenci, čeprav res dobrosrčni ljudje, še vedno znani po zavisti in nevoščljivosti. Menim, da so bila ocenjevanja vedno korektna, če si pripravil dober krožnik, si bil pohvaljen, in če si pripravil slab krožnik, so te pograjali. Na komentarje sodnikov in celotno dogajanje nisem imela vpliva, menim pa, da je koncept oddaje vseeno pravičen in korekten.
Kako boste porabili denarno nagrado, ki ste jo prejeli kot zmagovalka šova?
Del nagrade bo zagotovo moja (prva) kuhinja v stanovanju, ki si ga trenutno urejava s fantom. Tega se neizmerno veselim, saj jo bom lahko uredila po svojih željah in potrebah. Preostalo pa bi rada premišljeno investirala v prihodnost in v zagon svojega podjetja, da bom v življenju lahko počela tisto, kar me res veseli.
Bi za naše bralce lahko delili kakšen recept za vam ljubo jed, ki jo je mogoče pripraviti v pol ure?
SOLATA IZ RDEČE PESE (glazirana rdeča pesa, ječmenove kokice, polivka iz
jogurta in feta sira, špinača, pomaranča, drobnjak):
(za 2 osebi)
Sestavine:
– 2 srednje veliki rdeči pesi
– 2 žlici medu
– 2 žlici balzamičnega kisa
– 2 žlici vode
– sol, poper
– 20 g ješprenja
– 200 g špinače
– 1 dl navadnega tekočega jogurta
– 20 g feta sira
– pomaranča
– šopek drobnjaka
– žlica olivnega olja
– žlica kisa
– olje za cvrtje
Postopek priprave:
Temeljito oprano rdečo peso skuhamo na manjšem ognju v osoljeni vodi, do mehkega. Ko je kuhana, jo olupimo in narežemo na poljubno velike kose. V kozici združimo med, balzamični kis, vodo in ščep soli. Kuhamo tako dolgo, da se tekočina toliko zreducira, da ko s kuhalnico potegnemo po kozici, naša omaka stoji in se ne razleze nazaj.
K pripravljeni omaki dodamo narezano rdečo peso in premešamo. Ješprenj ocvremo v olju, ki ga segrejemo na 200 stopinj Celzija (ješprenj v dovolj vročem olju hitro popoka, na tak način tudi ne popije preveč olja). Ko ješprenjeve kokice popokajo, jih vzamemo iz olja in jih še dodatno odcedimo.
Jogurt zmešamo s feta sirom, dodamo še majhen ščep soli in poper. Pomarančno olupimo in narežemo na manjše kose. Špinačo začinimo z olivnim oljem in kisom. Nasekljamo drobnjak.
Na krožnik dodamo špinačo, nanjo položimo rdečo peso in pomarančo. Dodamo pripravljeno polivko, po vrhu potrosimo še ječmenove kokice in drobnjak.