Na kraljičinih feštah strogo brez alkohola
Elizabeta II. gostom postreže svoje najljubše prigrizke. Nepogrešljiva je čokoladna torta.
Odpri galerijo
Kot vse letošnje družabne dogodke je tudi tiste, ki jih je imela v načrtu britanska kraljica Elizabeta II., zmotila epidemija novega koronavirusa ter z njo povezani ukrepi za preprečitev širjenja. Čeprav tudi v Veliki Britaniji v kratkem napovedujejo rahljanje ukrepov, še vedno ne bodo možna srečanja večjih skupin ljudi ter posledično tako priljubljene vrtne zabave, ki jih kraljica organizira vsako poletje. Na njih dobijo navadni smrtniki priložnost spoznati kraljevo družino ter uživati v izbrani hrani in pijači. Najbolj znani sta vrtni zabavi pred Buckinghamsko palačo ter palačo Holyroodhouse v Edinburgu, ki ju prirejajo že 160 let. Da letošnjih vrtnih zabav ne bo, je najbolj razžalostilo prav kraljico, ki se jih veseli bolj kot drugih javnih dogodkov, ki se jih mora udeleževati.
Vseh 30.000 gostov je vabila že prejelo v začetku leta, a so jim iz Buckinghamske palače že sporočili, da z zabavami nič ne bo, vabila pa bodo veljavna za naslednje leto. Da povabljenci kljub vsemu ne bi povsem izviseli, je zdaj poskrbelo nekaj chefov, zaposlenih v palači, ki skrbijo tudi za prigrizke na njenih zabavah in sprejemih. Z javnostjo so delili nekaj kraljičinih najljubših jedi ter tudi receptur zanje. Darren McGrady je razkril, da na vrtnih zabavah ne smejo manjkati tradicionalni angleški kolački, imenovani scones, ki jih po dolgem prerežejo in namažejo z marmelado. So kraljičin daleč najljubši prigrizek ob popoldanskem čaju in privošči si jih prav vsak dan, ne glede na to, kje po svetu je. Pogosto so na meniju piščančji sendviči, ki so bili sicer najljubši prigrizek kraljičine mame, stregli so jih tudi na zabavi po kronanju Elizabete II.
Potrebujemo 500 g moke, 28 g pecilnega praška, 94 g masla, 86 g sladkorja, 2 jajci in 140 ml pinjenca. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in maslo, da dobimo drobljivo testo. Posebej zmešamo jajca in pinjenec ter mešanico dodamo k testu. Dobro premešamo, testo mora biti gladko. Pustimo počivati 30 minut, nato ga razvaljamo na 2,5 centimetra debeline in izrežemo kroge. Počivajo naj še 20 minut, nato jih povrhu premažemo z mešanico jajca in vode ter pečemo od 10 do 12 minut.
Vseh 30.000 gostov je vabila že prejelo v začetku leta, a so jim iz Buckinghamske palače že sporočili, da z zabavami nič ne bo, vabila pa bodo veljavna za naslednje leto. Da povabljenci kljub vsemu ne bi povsem izviseli, je zdaj poskrbelo nekaj chefov, zaposlenih v palači, ki skrbijo tudi za prigrizke na njenih zabavah in sprejemih. Z javnostjo so delili nekaj kraljičinih najljubših jedi ter tudi receptur zanje. Darren McGrady je razkril, da na vrtnih zabavah ne smejo manjkati tradicionalni angleški kolački, imenovani scones, ki jih po dolgem prerežejo in namažejo z marmelado. So kraljičin daleč najljubši prigrizek ob popoldanskem čaju in privošči si jih prav vsak dan, ne glede na to, kje po svetu je. Pogosto so na meniju piščančji sendviči, ki so bili sicer najljubši prigrizek kraljičine mame, stregli so jih tudi na zabavi po kronanju Elizabete II.