BOJI SE NESREČE

Vraževerni kralj Karel III. obiskuje črne ptice

Kralj Karel III. je reden obiskovalec gradu v središču Londona, ki slovi po posebnih prebivalcih.
Fotografija: Monarh redno obiskuje Tower in preverja, v kakšnem stanju so  črne ptice. FOTO: Daniel Leal/Reuters
Odpri galerijo
Monarh redno obiskuje Tower in preverja, v kakšnem stanju so  črne ptice. FOTO: Daniel Leal/Reuters

Britanska zgodovina in tudi sedanjost sta polni tradicije in običajev, ki vključujejo ljudi s posebnimi nazivi.

Eden od njih je Michael Chandler, mojster za vrane in paznik na londonskem gradu Tower.

Vrane imajo svojega skrbnika, FOTO: Profimedia
Vrane imajo svojega skrbnika, FOTO: Profimedia

Ta je za The telegraph povedal, da sedanji monarh redno obiskuje ta grad, ki med drugim slovi po posebnih prebivalcih: črnih vranah. Te so po prepričanju Otočanov znamenje sreče.

Njihov odhod bi pomenil padec kraljestva

Kralj Karel II., ki je vladal od 1660 do 1685, je bil prvi monarh, ki je zahteval, da morajo vrane ostati na gradu. Po legendi bi, če bi te za vedno od tam odšle, to pomenilo tako padec trdnjave kot kraljestva.

Praviloma je na tej zgodovinski lokaciji šest vran.

Nekdanji skrbnik je za publikacijo povedal: »Vrane služijo njegovemu veličanstvu, tako kot mu služijo njegovi stražarji.« Dodal je, da sedanji kralj redno, tako kot je njegova mama, obiskuje Tower in preverja, v kakšnem stanju so te črne ptice.

Zmagale so vrane

Glede na zgodovinske zapise se je prvi uradni britanski astronom John Flamsteed kralju njegovega časa, Karlu II., pritoževal zaradi vran, saj so ovirale njegova opazovanja in raziskovalno delo, ki ga je opravljal na gradu, posledično jih je želel od tam pregnati.

A kralj je našel drugo rešitev: dal je zgraditi observatorij Greenwich, vrane pa so ostale na svojem mestu.

Londonski Tower ima program za varovanje ptic, ki so na posebni dieti: jedo miši, piščančke in podgane ter izbrano surovo meso.

Za posladek dobijo piškotke, namočene v kri.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije