ZLATO

Alpski štrudelj zmagal v Dalmaciji

Dijaka Srednje šola za gastronomijo in turizem Ljubljana, ki letos slavi 80 let delovanja, sta se izkazala na mednarodni sceni.
Fotografija: Sara si je upala in uspelo ji je. Foto: Drago Perko
Odpri galerijo
Sara si je upala in uspelo ji je. Foto: Drago Perko

Hotel sem se šolati za gastronoma, začel pa sem s šolanjem za kuharja, potem sem se navdušil nad svetom kave,« nam pove 18-letni Enes Mulalić, ki živi v Ljubljani, po rodu je iz Bosne in Hercegovine, iz mesta Bužim. »Vrsto let se že navdušujem nad latte art. Vedno znova sem bila vesela, ko so me lepo postregli, na kavi pa je bil vzorec. Ker sem tudi sama dijakinja te šole, inspirirali pa so me uspehi mojih predhodnikov, sem se odločila, da se tudi sama preizkusim na tekmovanju,« pravi 21-letna Sara Končar iz Litije. Tako Sara kot Enes, oba dijaka Srednje šola za gastronomijo in turizem Ljubljana, sta ob koncu minulega leta zablestela na mednarodni sceni.

Na že 10. Grand Gourmet, ki je potekal v Splitu – mednarodni festival gostinskih veščin, ki simbolično zaznamuje zaključek turistične sezone, združuje profesionalne natakarje, barmane, bariste, hotelske in gostinske ekipe ter dijake gostinskih in turističnih šol iz Hrvaške in tujine –, sta segla po najvišjih mestih. Sara in Enes sta se izkazala v kategoriji Latte Art, metodi priprave kave, ki je ustvarjena z vlivanjem mikropene v kanček espresa, rezultat pa je vzorec ali dizajn na površini caffè latte, kapučina ali vroče čokolade. Sara je prejela zlato medaljo v kategoriji Latte art in koktajli, Enes je dobil zlato medaljo med baristi v pripravi espresa in kapučina. Oba sta navdušila tudi doma na Gostinsko-turističnem zboru Slovenije.

Enes je ponosen na svojo stvaritev. Foto: Drago Perko
Enes je ponosen na svojo stvaritev. Foto: Drago Perko

Tudi pralina temne čokolade

»Ponosen sem na zlato medaljo v Latte art v Splitu in srebro v lastni kreaciji. Profesor Alen Kvrgić je v meni videl potencial in me podprl, za kar sem mu zelo hvaležen,« pravi Enes, ki se je v teh treh letih izkazal v šoli, na njegovo delo in izobraževanje pa so ponosni tudi starši in starejši brat, ki so ostali v domovini. »Želja in ambicij mi ne manjka: rad bi prišel do najvišje stopnje barista, da osvojim zlati lonček Latte Art. Za zdaj ga ima le en Slovenec,« poudari Enes, ki je na tekmovanju v Splitu navdušil s koktajlom Ladies Night. »Sprva sem dodal sestavine, ki so bolj homogene in imajo več sladkorja. Potem pa nadaljeval proti vrhu, da so se naredile plasti okusov. V koktajl sem dodal honey water, amareto sirup, liker maline, spenjeno mleko s smetano in dvojni espreso. Na koncu pa še vzorec,« Enes pove, s čim se je izkazal v Splitu. »Ob koktajlu sem dodal žličko, da si vse lepo premešaš, kozarec vode in pralino temno čokolade,« zaključi.

V Ljubljani se je že veliko naučil, a še ni rekel zadnje. Foto: Drago Perko
V Ljubljani se je že veliko naučil, a še ni rekel zadnje. Foto: Drago Perko

Z mamo v sadovnjaku

Svojo pot ima tudi Sara. »Zdaj se šolam na Srednji šoli za gastronomijo in turizem Ljubljana za gastronomskega tehnika, prej sem končala šolanje za slaščičarko. Sprva sem s tekmovanji v Latte art odlašala, potem pa me je k temu vzpodbudil in podprl profesor Alen Kvrgić. Dejal je, da znam in zmorem,« se Sara ozre na pripravo na tekmovanje v Splitu, kjer je navdušila s koktajlom Alpski štrudelj. »Navdih zanj sem dobila v moji ljubezni do jabolk, za to pa gredo zasluge moji mami, s katero vsako leto obirava jabolka v našem sadovnjaku in tako skupaj preživljava kakovostni čas. Pa tudi kak jabolčni štrudelj potem naredim iz teh jabolk,« nadaljuje Sara, ki je v Splitu na tekmovanju pripravila tale koktajl.

»Pije se v mrzlih jutrih, jabolka so tu, da dajo energijo, kava in Jack Daniels pa malce poživitve. Kako sem ga pripravila? V kozarec sem naložila plast za plastjo: sprva karamelni sirup, potem pire zelenega jabolka. Mleko sem spenila in ga zlila na jabolčni pire, potem sem na vrh dodala še dva espresa, ki sta se usedla, mleko pa se je dvignilo. Za konec sem dodala še cimetov posip v obliki logotipa naše šole – kot znak zahvale šoli, ker mi je omogočila nastop na tekmovanju. Zraven sem postregla ročno narejen cimetov piškot,« je razkrila Sara, ki nam je na koncu povedala še, da se pred zaužitjem vse skupaj lepo premeša in naredi požirek ... »Ta zmaga v Splitu (v kategoriji Latte art, op. a.) je dokaz, da zmorem in znam, in je lepa vzpodbuda za naprej,« sklene Sara.

V znak zahvale šoli je grb šolo krasil zmagovito kreacijo.
V znak zahvale šoli je grb šolo krasil zmagovito kreacijo.

Jaka je segel po srebru. Foto: Drago Perko
Jaka je segel po srebru. Foto: Drago Perko

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije