Do vitkosti s krompirjem!
Čeprav so ga tisti, ki se borijo s presežkom kilogramov, uvrščali na črni seznam, je krompir pravzaprav zaveznik pri hujšanju, kaže študija, ki so jo opravili v Biomedicinskem raziskovalnem središču v ameriški Louisiani. Ne le to, krompir, ki je na slovenskih krožnikih izjemno priljubljen, je tudi zelo zdrav in bogat z dragocenimi hranili, ki nas varujejo v mrzli zimi.
Študija je obravnavala prehranske navade v starostni dobi od 18 do 60 let. Sodelujoči v raziskavi, ki so se vsi že dolgo zaman spopadali z odvečno težo, so za zajtrk uživali obrok, bogat z vlakninami, denimo kosmiče z jogurtom, za kosilo in večerjo pa zelenjavni ter sadni krožnik. Na zelenjavnem so meso zamenjali s krompirjem, ki ga je bilo na krožniku za 40 odstotkov obroka; pripravili so jim ga tako, da so ga kuhali v lupini, potem pa ga za 24 ur shranili v hladilnik in mu tako povečali delež vlaknin. Tako ob kosilu kot ob večerji so se sodelujoči najedli do sitega, mnogi celo niso zmogli pojesti vsega, saj je krompir, kot je znano, nasiten in tako zmanjšuje potrebe po dodatnem vnosu kalorij, po katere se največkrat zatekamo k maščobam in ogljikovim hidratom.
Avtorji študije so ugotovili, da so mnogi ob takšni prehrani postopno začeli izgubljati kilograme, pri jedilniku, občutno bogatejšem s krompirjem, pa se jim ni dvignila raven glukoze v krvi, kar obenem pomeni, da je krompir varen tudi za sladkorne bolnike. Vsebuje pa veliko vitaminov C in B5, folatov, vlaknin, kalija, magnezija ter antioksidantov, zato naj bo v prihodnjih mesecih redno na naših krožnikih.