PIHALNI ORKESTER

500 godbenikov zaigralo v slavo Vinku in Ormožu

Pihalni orkestri in godbe tekmovali v zabavnem programu. S trga sredi Ormoža je glasba odmevala po vsem mestu.
Fotografija: Na Kerenčičevem trgu so zaigrali vsi skupaj. FOTO: Matej Maček
Odpri galerijo
Na Kerenčičevem trgu so zaigrali vsi skupaj. FOTO: Matej Maček

ORMOŽ – Mesto na vzpetini nad reko Dravo so pred dnevi zavzeli godbeniki iz vse Slovenije. Če smo običajno od tovrstnih zasedb vajeni bolj resne glasbe, je tokratno srečanje kljub tekmovalnemu značaju potekalo v nadvse sproščenem razpoloženju. Kako tudi ne, saj so se glasbeniki pomerili v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Tekmovanje, ki je nastalo na pobudo staroste ormoških godbenikov Slavka Petka, je letos potekalo že triindvajsetič, Ormožani, ki so z navdušenjem spremljali nastope uniformiranih godbenikov, pa so z obiskom dokazali, da so veliki ljubitelji tovrstne glasbe. Godba na pihala ima v teh krajih bogato tradicijo, Pihalni orkester Ormož deluje že 122 let.
Slavko Petek je dirigiral na skupnem nastopu vseh godb.
Slavko Petek je dirigiral na skupnem nastopu vseh godb.

Tekmovanje se imenuje po domačinu, vsestranskem glasbenem ustvarjalcu Vinku Štruclu, ki je med drugim ustvaril več kot 80 izvirnih koračnic. Eno od njih, Vivat Holermus, je posvetil domačemu kraju, Holermus je namreč srednjeveško ime Ormoža, ki se v listinah prvič pojavi leta 1273, 20 let pozneje pa dobi trške pravice. No, na osrednjem mestnem trgu, ki nosi ime po narodnem heroju Jožetu Kerenčiču, so se zbrali godbeniki, in to v zares velikem številu, tako da je med številnimi obiskovalci kar vrvelo svečanih godbeniških oprav. Če bi jih šteli, je bilo glasbenikov na to soboto v Ormožu gotovo čez petsto, sloves glasbenikov, ki poskrbijo za dobro vzdušje, pa so več kot upravičili in navdušili vse do zadnjega obiskovalca. Tudi tekmovanje je potekalo na trgu, v prireditvenem šotoru, tako da je glasba odmevala po vsem mestu. Na tekmovanju, ki je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož, je nastopilo deset slovenskih godb, izpeljana pa sta bila tudi dva skupna nastopa sodelujočih godb na Kerenčičevem trgu, tako da je hkrati zadonelo nekaj stotin glasbenikov.
Bodoči godbenik?
Bodoči godbenik?

Skupni nastop je dodobra ogrel ozračje v že tako toplem, prelepem jesenskem vremenu, ki je bilo kot naročeno za prireditev na prostem, poleg že omenjene Vivat Holermus so obiskovalci slišali še koračnici Gremo na Štajersko, ki jo je napisal Emil Glavnik, ter Slovenci izpod peresa Draga Lorbka. Čast, da vzame v roko dirigentsko palico in vodi združene godbe, je pripadla Slavku Petku, ki ima največ zaslug, da je festival pred skoraj četrt stoletja ugledal luč sveta. Petek je skoraj štiri desetletja vihtel dirigentsko palico Pihalnega orkestra Ormož, letos pa jo je predal Vladimirju Krničarju, ta je Ormožane že vodil v tekmovalnem delu srečanja. Seveda se Slavko ne umika iz godbe, že na tokratnem tekmovanju je v roke prijel trobento in se pridružil godbenikom, ki jih je leta in leta vodil kot dirigent.
Trebanjci so s seboj pripeljali tudi mične mažoretke.
Trebanjci so s seboj pripeljali tudi mične mažoretke.

Deset sodelujočih pihalnih orkestrov oziroma godb je sodelovalo v treh kategorijah glede na velikost zasedbe, strokovna žirija pa je podelila dve zlati plaketi s pohvalo, ki so si ju priigrali godbeniki Kulturnega društva Godba Cerknica in KUD občinski pihalni orkester Trebnje, drugi so prejeli zlate plakete. Najbolje ocenjene godbe posameznih kategorij so poleg priznanja prejele pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij – pokal Vinka Štrucla. V kategoriji do 34 članov so pokal domov odnesli godbeniki iz KUD Občinski pihalni orkester Trebnje, v kategoriji med 35 in 40 nastopajočimi zasedba Prosvetno društvo Središče ob Dravi – sekcija Godba Središče in v kategoriji nad 41 članov KD Godba Cerknica.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije