GOSTIŠČE EDER

Abraham na 70 let podlage

Gostilna na Sv. Ani v Slovenskih goricah obratuje že 120 let, pol stoletja jo vodi družina Eder.
Fotografija: Za prihodnost se Ederjevim ni bati. Fotografije: Oste Bakal
Odpri galerijo
Za prihodnost se Ederjevim ni bati. Fotografije: Oste Bakal

V znanem gostišču Eder na Sveti Ani v Slovenskih goricah so praznovali visoki jubilej: najmanj 120 let delovanja, od tega pol stoletja pod taktirko družine Eder. Med množico prijateljev in povabljenih gostov, bivših in sedanjih zaposlenih so bili v ospredju gostitelji, in sicer Marija in Milan Eder ter njuni nasledniki, hčerka Natalija in zet Marjan Kramberger. Prišla je tudi nekdanja lastnica gostišča Metka Schnabl. Na srečanju so obdarili domačina Alojzijo in Janeza Brenclja, ki sta se prva poročila v prenovljeni gostilni Eder in imata letos zlato poroko, tako kot gostilna zlati jubilej. Ob obloženih mizah, vrhunski domači kapljici in prijetni družbi smo izvedeli marsikaj zanimivega.

Vodila vse do upokojitve

Gostilno, ki obratuje že od konca 19. oziroma začetka 20. stoletja, sta 1972. kupila Marija in Milan Eder. Ona iz Zgornje Ščavnice, on iz Jurovskega Dola sta se že leta 1959 odpravila na delo v Avstrijo, v Salzburgu sta se tudi poročila. Od tam sta odšla na delo v Nemčijo, v Stuttgart. Po vrnitvi v domovino 1972. sta s prihranki kupila 200 let staro stavbo z gostilno in jo posodobila ter vodila vse do upokojitve leta 1994, ko sta jo prevzela hčerka Natalija in njen mož Marjan.

Gostilna Eder stoji na čudoviti lokaciji z razgledom na Pohorje, Boč, Jeruzalem in Avstrijo.
Gostilna Eder stoji na čudoviti lokaciji z razgledom na Pohorje, Boč, Jeruzalem in Avstrijo.

Njihovo kakovostno in raznovrstno domačo hrano zelo cenijo tudi Avstrijci, ki so redni gostje. Edrovi poleg malic in kosil ponujajo jedi iz divjačine, specialitete pa so jelenov zrezek, doma izdelana pašteta in divjačinska salama. »V vasi imamo prijatelja pridelovalca zelenjave in vse, kar on pridela, mi pripravimo za našo ponudbo. Tudi druge surovine nabavljamo pri lokalnih pridelovalcih, med drugim rezance, jajca, vino je iz domače kleti in vinoteke, seveda tudi meso: sami imamo jelene, drugo meso pa nabavljamo pri sosedih,« pove Marjan, ki je tudi vinski vitez. Vesel je, da so trije njuni sinovi, 30-letni David, 25-letni Jan in 13-letni Vid, vedno pripravljeni pomagati, tako kot hišni prijatelji in upokojena mama in oče: ona v kuhinji, on za pultom.

Izdelujejo tudi penino, in sicer na klasičen, šampanjski način.
Izdelujejo tudi penino, in sicer na klasičen, šampanjski način.

Edrovi lahko v dvorani pogostijo do 150 gostov, poletni vrhunec pa so žar večerje na terasi po načelu kolikor lahko poješ (all you can eat). »Vse leto organiziramo tematizirane večere, kot sta ponovoletni ples in dalmatinski večer, da je z nami vroče in živahno tudi v hladnih delih leta. V naših treh vinogradih pridelujemo bela in rdeča vina, na klasičen, šampanjski način proizvajamo tudi penine, ki smo jih poimenovali kar po naši Sveti Ani, saj zrcalijo slovenskogoriško sonce, žlahtnost in razgibanost okusov. Vsa svoja vina imamo v redni ponudbi,« poudari vinski vitez Marjan Kramberger. In ne pozabi omeniti, da je v okolici tudi veliko izletniških točk. Po potepu po vinogradniški poti ali izletu na Ano pa se seveda prileže dobro kosilo v spremstvu odlične domače kapljice ... ​

Blagoslov domačega župnika Tončka Frasa.
Blagoslov domačega župnika Tončka Frasa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije