Bodo to priljubljeno gostilno zaprli? Danes je dan D
Iz priljubljene Gostilne Rožnik so v ponedeljek prek družbenega omrežja facebook sporočili, da se 1. julija poslavljajo, da gostilna zapira vrata. Kot so zapisali, niso razlog le razmere na trgu, dražji energenti, »nenormalen dvig najemnine« in višje cene delovne sile, temveč predvsem dejstvo, da lastnica gostilne vztraja pri enoletni najemni pogodbi. Danes je tako rekoč dan D, ko najemnik pričakuje dokončni odgovor lastnice.
»Čeprav smo želeli pogodbo za 10 let, so se lastniki gostilne odločili, da nam jo podaljšujejo le za eno leto, zato je nenehno izsiljevanje s tem, da bodo prodali gostilno in nam odvzeli možnost najema, postalo nevzdržno,« pojasnjuje 41-letni Peter Zupanc, lastnik družbe Tribuna naložbe in trenutni najemnik Gostilne Rožnik.
Pod spomeniškim varstvom
Gostilno ima v najemu približno leto in pol, kot pravi, pa vanjo ne more vlagati dodatnih sredstev, če ni zagotovil, da bodo lahko delali. »Prizadevamo si za desetletno pogodbo, saj je treba v gostilno vložiti od 100.000 do 200.000 evrov. Letna pogodba je ob takih stroških nevzdržna. Ni bistvo v tem, da se ne bi strinjali z višino najemnine – ta znese okoli 10.000 evrov na mesec z davkom, vsi preostali stroški so posebej –, ne strinjamo se s konceptom letnega podaljševanja pogodbe, ker je treba zaradi spomeniškega varstva veliko vlagati in pridobiti dovoljenja Mestne občine Ljubljana,« pravi Zupanc, ki je leta 2004 kot metalec kopja zastopal Slovenijo na olimpijskih igrah v Atenah.
»Ne moremo vlagati v nekaj, če nimamo zagotovljene neke stabilnosti,« poudarja in dodaja, da so se stroški dela zvišali za 100 odstotkov. »Natakarji se za manj kot 10 evrov na uro sploh ne pogovarjajo.« Obisk pa je odvisen od vremena. »Ob lepem vremenu morajo naši zaposleni postreči tudi 500 gostov hkrati, ko pa dežuje, prideta dva na uro, tista najbolj entuziastična,« razlaga Zupanc. Najemnina in stroški se kajpak ne nižajo, ko ni prometa: »Zato že zadnje štiri mesece delamo v minusu.« Nekaj časa so lahko kompenzirali, pojasnjuje najemnik, ker pač ima dobičkonosno osnovno podjetje, »a to ne gre v nedogled«.
Odšel bi tudi Švarc
»Jaz to delam zaradi gušta, ne zato, da bi kaj zaslužil, a vseeno moram plačati delavce, ki so pri meni zaposleni na različne načine, vseh skupaj jih je med 30 in 40,« pravi sogovornik. Do danes so lastnici dali možnost, da se izjasni glede morebitnega dolgoročnega najemna gostilne. »Če bo vztrajala pri enoletni pogodbi, potem se mi s 1. julijem selimo. Na voljo imamo dve lokaciji, dejstvo pa je, da z nami odhaja tudi kuhar Sebastijan Švarc, ki že desetletje za obiskovalce Rožnika pripravlja vrhunski golaž, štruklje, čudovite mesne in vegi krožnike, potičke in flancate.« Zupanc omeni, da lahko lastnica v primeru 10-letnega najema najemnino tudi zviša.
Da pa bi v gostilno vložil na tisoče evrov v novo opremo za obdobje enega leta, je nesmiselno. »Lokal je namreč zelo dotrajan. Pred nami je imel gostilno v najemu Dejan Kavčič, ki jo je odlično vodil, a po 15, 20 letih je nova oprema nujna,« je prepričan.
Ali lahko lastnica v 14 dneh najde novega najemnika? Zupanc odgovarja, da ne gre le za iskanje najemnika za eno leto, temveč nekoga, ki bo za eno leto vložil denar v kuhinjo in klopi, »kajti to je moja lastnina in bom vse odpeljal. Kdo bi za eno leto v nekaj vložil tako veliko denarja? Lastnica ima v lasti samo nepremično.« Kot primer navede samo ceno pomivalnega stroja, saj takšen, ki opere v sedmih minutah, stane osem tisoč evrov. »Na tako veliko maso ljudi pomivalni stroj, ki pere dve uri, ne pride v poštev,« pojasnjuje in dodaja, da jim tudi pritoževanje strank glede nujnega dviga cen ni bilo v pomoč, »saj smo bili prisiljeni v takšno situacijo. V takšni situaciji pa se raje umaknemo in gradimo novo zgodbo na drugi lokaciji.«
Pojasnilo lastnice na članek Sem Ivana Marija Obersne, lastnica gostilne na Rožniku. Žalosti me, da najemnik 'pere perilo' v javnosti in se moram zaradi tega odzvati na članek, ki ste ga objavili. V njem je toliko neresnic, da sem se dolžna oglasiti in prositi za demanti. Najemnik gostilne Peter Zupanc omenja pogodbo za eno leto, čeprav je sklenjena za leto in pol. Če je najemnik kvaliteten, je želja vsakega najemodajalca, da ga obdrži tudi za naslednje obdobje. S tem se tudi najemnik, če je zainteresiran za podaljšanje, potrudi. Najemniku nihče ne grozi s prodajo. Najemnina, ki ko jo v članku omenjate, je večkratnik dejanske najemnine iz pogodbe. Oprema gostilne in klopi pred gostilno so moja last, popis opreme je v najemni pogodbi. Žalostno je, da najemnik javno grozi, da bo odnesel opremo, ki je v pogodbi in ni njegova. Gostilna je solidno vzdrževana, ostaja v starem stilu, ker taki stavbi to pristoji, in pazimo, da se spoštuje nasvete Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Vedno pa je prostor za izboljšave. Projekt za izboljšave, ki ga je predstavil najemnik, bi prostor gostilne znotraj in zunaj zelo spremenil. Zavod za varstvo kulturne dediščine se z njegovim projektom ni strinjal. Zato je bil zavrnjen. Resen najemnik s posluhom za ta prostor bo s ponujenimi pogoji in zmerno najemnino zadovoljen. Rožnik je dobro obiskan in gostinec na tej lokaciji praktično ne more delati izgube. Ivana Marija Obersne