GORNJA RADGONA

Bomo spet zapirali kure in goske?

Potrjeno: labode v Zgornjem Konjišču pokosila ptičja gripa. Uprava za varno hrano izdala navodila rejcem perutnine.
Fotografija: Ribniki v Zgornjem Konjišču so priljubljena izletniška točka. Foto: Oste Bakal
Odpri galerijo
Ribniki v Zgornjem Konjišču so priljubljena izletniška točka. Foto: Oste Bakal

V torek so strokovnjaki Nacionalnega veterinarskega inštituta in radgonski gasilci ter potapljači iz gramoznice v Zgornjem Konjišču v občini Apače potegnili štiri mrtve ptice. Žal so potrdili domneve, da so labodi grbci poginili zaradi ptičje gripe (aviarna influenca H5N1).

Labod grbec. FOTO: Dopps
Labod grbec. FOTO: Dopps

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je opozorila rejce perutnine in ptic v ujetništvu, državno središče za nadzor bolezni za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino pa je sprejelo več priporočil za celotno Slovenijo. Rejci morajo gojenje perutnine in ptic v ujetništvu na prostem izvajati tako, da so živali zavarovane pred stikom z divjimi pticami z mrežami ali strehami ali na drug ustrezen način oziroma se v primeru, ko to ni mogoče, oskrbujejo s krmo in vodo v zaprtih prostorih.

Preprečiti dostop

Divjim vodnim pticam je treba preprečiti dostop do vodnih zajetij na prostem, ki se uporabljajo pri nekaterih vrstah perutnine. Pri oskrbi perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje vodne ptice, pa je treba vodo obdelati s postopki, ki ubijejo viruse aviarne influence (prekuhavanje, UV- razkuževanje, uporaba filtrov ali kemijskih substanc, kot je klor). Omejiti je treba stike nepooblaščenih oseb s perutnino in vstop v prostore s perutnino ter upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni pri delu s perutnino (namestitev razkuževalnih pregrad, uporaba zaščitne obleke in obutve, umivanje in razkuževanje rok). Dnevni izpust živali na prosto mora biti omejen na najkrajši možni čas, biovarnostni ukrepi pa se morajo upoštevati ob lovu na mlakarice ter pri odlovu in označevanju prostoživečih vodnih ptic ter na prireditvah, sejmih oziroma razstavah perutnine in ptic.

V torek so v gramoznici našli poginule labode. Foto: PGD Gornja Radgona
V torek so v gramoznici našli poginule labode. Foto: PGD Gornja Radgona

Povečano število primerov ptičje gripe so v Sloveniji nazadnje zaznali konec lanskega leta, a vdora v rejo perutnine ali med domače živali ni bilo. Ukrepi, ki so jih pristojni sprejeli zaradi tega, so prenehali veljati aprila letos. Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjša škoda.

UVHVVR poziva rejce perutnine in ptic, da takoj obvestijo veterinarja, če opazijo katerega od naslednjih znakov: zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot 5 odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega, pojav kakršnih koli kliničnih znakov ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije