10 HEKTARJEV

Boscarol razkril, kakšno stanovanjsko sosesko bi gradil v BTC. 3000 evrov za kvadratni meter ne bo dovolj ...

Dolgoročno na območju načrtujejo gradnjo poslovno-stanovanjske soseske Galaksija.
Fotografija: Ivo Boscarol napoveduje, da ne bo gradil luksuznih stanovanj. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Ivo Boscarol napoveduje, da ne bo gradil luksuznih stanovanj. Foto: Dejan Javornik

Družba Boscarol na skoraj 10 hektarjev velikem območju v ljubljanskem BTC, kjer je imelo svoje prostore in skladišča Žito, dolgoročno načrtuje poslovno-stanovanjsko sosesko z okoli 1000 stanovanji po dostopnih cenah. Upajo, da bi lahko v petih letih prišli do spremembe občinskih prostorskih aktov in priprave gradbenih dovoljenj za gradnjo po fazah.

Kot je dejal solastnik in direktor družbe Boscarol Ivo Boscarol, želijo na zemljišču, ki so ga leta 2022 kupili od družbe Žito v lasti hrvaške Podravke, srednjeročno objekte, ki se jih da revitalizirati, obdržati in jih nameniti za storitvene dejavnosti. Najprej bo prenovljen lokal McDonald's, postavljene bodo polnilnice za električna vozila in paketomat Pošte Slovenije.

Objekti imajo zgodovinsko vrednost

Za kompleks, v katerem so bili poslovni prostori družbe Žito ter žitni silosi in mlin, so proučevali možnosti nadaljnje uporabe, denimo za hranilnike električne energije ali stanovanja, a gradnja ne ustreza standardom za takšno uporabo. Zato so se jih odločili porušiti. A ker imajo objekti, v katerih je skupno 135 celic, v katerih je bilo mogoče skladiščiti skupno 66.000 ton žita, po Boscarolovih besedah zgodovinsko vrednost, jim posvečajo veliko pozornosti.

image_alt
Ivo Boscarol: Iz zraka je vse lepo, tudi smetišče

Tako so med drugim popisali njihovo zgodovino, jih podrobno slikovno posneli, rušenje, ki se je začelo avgusta letos in naj bi bilo končano avgusta 2025, izvaja ga družba Dolinšek, pa je mogoče spremljati prek spletne kamere na strani silosi.net.

Dolgoročno na območju načrtujejo gradnjo poslovno-stanovanjske soseske Galaksija. Kot je povedala vodja strateških projektov pri Boscarolu Maša Čertalič, gre za strateško lokacijo blizu avtocestnega obroča, ki je največji zazidljivi kompleks v tem delu Ljubljane.

image_alt
Za kosilo zrezek iz laboratorija? Boscarol namerava svet nahraniti s proizvodnjo mesa iz izvornih celic

Ker so po obstoječem prostorskem načrtu za območje opredeljene tri različne rabe, so podali vlogo za spremembo tega načrta, da bi predvideno rabo poenotili, v nadaljevanju bi bilo treba sprejeti še občinski podrobni prostorski načrt. Predvidevajo, da bi lahko v petih letih prišlo do sprejema teh prostorskih aktov in bi lahko pripravili gradbena dovoljenja. Načrtujejo gradnjo po fazah, med drugim ker nameravajo večino investicije financirati iz lastnih sredstev, je dejala Čertaličeva.

Kaj pa cena? 3000 evrov ne bo dovolj

Boscarol je v preteklosti napovedoval, da bodo stanovanja stala po 3000 evrov na kvadratni meter. Danes je dejal, da morda cena na koncu ne bo takšna, da pa bo v primerjavi s ceno preostalih stanovanj razmeroma ugodna.

»Ne mislimo delati luksuznih stanovanj, ampak prijazno sosesko, dostopno vsem,« je poudaril.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije