PRIPRAVITE SE

Branko Gregorčič razkriva: nad Slovenijo prihajajo kar tri fronte, na teh območjih bo najhuje

Prva fronta nas bo dosegla v torek, v noči na petek sledi še ena, v nedeljo pa še tretja. Bodo meteorologi spet prižgali rdeče opozorilo, kot so ga v petek?
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Če smo še v nedeljo poročali, da je oranžno opozorilo prižgano zgolj za severozahod države, so stopnjo opozorila z rumene na oranžno dvignili še za jugovzhodno Slovenijo. Z meteorologom Agencije RS za okolje (Arso) Brankom Gregorčičem smo se pogovarjali, kaj nas čaka te dni in ali se utegne ponoviti petkov scenarij, ko so stopnjo opozorila dvignili na rdečo.

»Težko je vnaprej primerjati. Razmere so takšne, da bo največ dežja padlo na severozahodu, širšem območju Julijskih Alp in v predgorju, tudi čez 100 milimetrov na kvadratni meter,« razkriva Gregorčič. Nekoliko jih skrbi povečana nestabilnost in možnost nastanka neviht, ki bi lahko potovale prek Kočevske in Bele Krajine. Tam bodo res imeli nekoliko manjšo skupno količino padavin, a ker bodo intenzivni nalivi, bi to lahko povzročalo težave.

Padavine utegne pospremiti še močnejši veter.

Padavine ne poznajo meja

Zaenkrat tako meteorologi izpostavljajo močno deževje na severozahodu države in možnost nalivov na jugovzhodu, kar pa ne pomeni, da se to drugje ne more zgoditi: »Najbolj so na udaru hriboviti predeli zahodne in južne in tudi severne Slovenije, južni Julijci, vzdolž Dinaridov, tudi Kamniško-Savinjske Alpe niso čisto izven dogajanja.«

Zaenkrat se, tako Gregorčič, ne zdi zelo verjetna možnost, da bi prešli na rdeče opozorilo.

Nove fronte na vidiku, pa tudi sneg

S torkovo fronto mokrega vremenskega dogajanja še zdaleč ne bo konec. Gregorčič razkriva, da nas čakata še dve fronti: ena v noči na petek in druga predvidoma v nedeljo. Kakšna stopnja opozorila bo, se bodo še odločili: »Ni čisto brezskrbna situacija.«

Tisti, ki komaj čakate na sneg, boste razočarani: še vsaj kakšnih deset dni videti nobene resne ohladitve. No, v visokogorju nad 2500 metri lahko pobeli vrhove, je dodal Gregorčič.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije