VESELI DECEMBER

Ljubljana je v praznično podobo vložila 220.000 evrov (FOTO)

Pomemben del prazničnega dogajanja so stojnice, kjer lahko obiskovalci uživajo v lokalnih dobrotah in nakupijo unikatna darila.
Fotografija: Slovenska cesta, 25. oktobra, 2024. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Slovenska cesta, 25. oktobra, 2024. FOTO: Dejan Javornik

Prižig lučk je v Ljubljani vsako leto težko pričakovan dogodek, ki pritegne domačine in obiskovalce iz vse Slovenije. Praznične luči in okraski v prestolnici ustvarijo pravljično vzdušje, ki preobrazi mesto v čarobno zimsko deželo.

Osrednja točka okrasitve je Prešernov trg, kjer je postavljeno veliko praznično drevo, okrašeno z lučkami in bleščečimi okraski. Zvezde, svetlobne skulpture in galaksije simbolizirajo vesolje, ki se povezuje s tematsko zgodbo okrasitve.

Novoletna okrasitev Ljubljane 2024, 'vesoljski potniki', ki so nameščeni na Slovenski cesti. FOTO: Dejan Javornik
Novoletna okrasitev Ljubljane 2024, 'vesoljski potniki', ki so nameščeni na Slovenski cesti. FOTO: Dejan Javornik

Poleg glavnega trga so okrašeni tudi Tromostovje, Mestni trg, Čopova ulica in Kongresni trg, kjer se razprostirajo svetlobne instalacije in svetleče figure. Pomemben del prazničnega dogajanja so še stojnice, ki so del prazničnega sejma, na katerem lahko obiskovalci uživajo v lokalnih dobrotah in nakupijo unikatna darila.

Praznična Ljubljana leta 2017. FOTO: Leon Vidic/delo
Praznična Ljubljana leta 2017. FOTO: Leon Vidic/delo

Vzporedno z okrasitvijo poteka še vrsta dogodkov, kot so koncerti, predstave in delavnice, ki ustvarjajo živahno in praznično vzdušje po vsej Ljubljani. Letos se bodo praznične lučke prižgale 29. novembra ob 17. uri.

Restavrirani in reciklirani elementi

»Praznična okrasitev Ljubljane je vsako leto nekoliko drugačna,« so za Slovenske novice sporočili z Mestne občine Ljubljana. »Tema letošnje okrasitve je Vesolje življenja. Velik del skulptur je zasnovan na novo, nekatere najbolj reprezentativne in uveljavljene pa so restavrirani originali okrasitve Zmaga Modica Vesoljna Ljubljana. Nove skulpture so v veliki meri izdelane iz recikliranih elementov preteklih postavitev in delov odsluženih javnih svetilk in druge tehnike,« je pojasnila tiskovna predstavnica Branka Gradišar.

Dodala je, da na Slovenski cesti »okrasitev predstavlja roj meteoritov, skupaj z nekaterimi vsemirskimi popotniki, inteligentnimi bitji, ki potujejo onkraj svojega sveta«.  

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

Lansko leto je občina v praznično podobo mesta vložila 220.000 evrov, Gradišar je pojasnila, da so bila »sredstva zanjo zagotovljena s koncesijsko pogodbo za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije