SLOVENSKE ŽELEZNICE

Če boste storili to, vas lahko oglobijo za 400 evrov

Med nadzorom bodo izvajali poostrene kontrole na najbolj kritičnih železniških prehodih in mestih, kjer se dogajajo prekrški.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

V sklopu prizadevanj za povečanje varnosti na železniških prehodih bo v avgustu potekal preventivni nadzor nad nepravilnim prečkanjem železniške proge, so sporočili s Slovenskih železnic.

»Preventivna akcija, v kateri sodelujejo Slovenske železnice skupaj z republiškim inšpektoratom za železniški promet in policijo, se bo pričela 12. avgusta 2024 in bo trajala do 21. avgusta 2024,« so navedli.

Namen akcije je ozaveščanje javnosti o nevarnostih nepravilnega prečkanja železniške proge, zmanjšati pa želijo tudi število nesreč, povezanih s tem, in povečati varnost.

Ne le nevarna, tudi prepovedana

»Nepravilno prečkanje proge je smrtno nevarno, zato je nujno, da se vsi udeleženci v prometu zavedajo tveganja in dosledno upoštevajo prometne predpise. Hoja po železniški progi pa ni zgolj smrtno nevarna, ampak tudi nelegalna,« so opozorili.

Predvidena globa za takšno početje, ki jo izreka republiški inšpektorat, je 400 evrov. 

Med nadzorom bodo predstavniki Slovenskih železnic, republiškega inšpektorata za železniški promet in policije izvajali poostrene kontrole na najbolj kritičnih železniških prehodih in mestih, kjer se dogajajo prekrški. Mimoidoče bodo tudi opozarjali na pravilno ravnanje.

Vse udeležence v prometu pozivajo:

  • vedno prečkajte železniško progo na označenih mestih,
  • pred prečkanjem proge se prepričajte, da ni prihajajočega vlaka,
  • na železniških prehodih dosledno upoštevajte vse signalizacije in varnostne naprave,
  • ne hodite po železniških tirih in med prečkanjem ne uporabljate slušalk ali mobilnih telefonov.

»Veliko nesreč lahko preprečimo sami,« še navajajo, »zato spoštujte prometno signalizacijo in varno prečkajte železniško progo le tam in takrat, kjer in ko je to dovoljeno.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije