DONACIJE

Mamice in otroci trpijo, zasebniki pomagajo, kaj pa država?

Po facebooku je zakrožila objava podjetja Bauhaus, ki je v času najhujše vročine ljubljanski porodnišnici doniralo tri klimatske naprave in 12 ventilatorjev.
Fotografija: Bauhaus ljubljanski porodnišnici v času vročinskega vala donira klimatske naprave. Kje pa je država? FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
Bauhaus ljubljanski porodnišnici v času vročinskega vala donira klimatske naprave. Kje pa je država? FOTO: Igor Zaplatil, Delo

LJUBLJANA – Po Bauhausovi objavi na facebooku so se oglasili številni uporabniki in čestitali podjetju za to dejanje, pri čemer so postavili vprašanje, ali ni delo države, da zagotovi znosne, če že ne ugodne življenjske razmere zaposlenim, bolnikom, bodočim in mladim materam in njihovim novorojenčkom. V Slovenskih novicah smo o razlogu za izjemno hitro pomoč povprašali kar direktorja podjetja Bauhaus Sama Kupljena, ki je bil pobudnik in aktivni član celotne akcije.


»Podjetje Bauhaus podpira vse, kar je povezano z otroki, ki so potrebni takšne in drugačne pomoči, zaradi tega smo tudi partner projekta Botrstvo v Sloveniji. Ko sem se v petek vozil v avtomobilu, sem slišal prispevek na Valu 202, kjer so zaposleni in tam prisotni opozarjali na nevzdržne razmere v ljubljanski porodnišnici zaradi vročinskega vala. Odločil sem se, da po svojih najboljših močeh pomagam porodnicam in njihovim novorojenčkom, seveda pa tudi medicinskim sestram, ki jim ves čas stojijo ob strani. Hitro smo se organizirali znotraj podjetja in v dveh urah pred porodnišnico že dostavili hladilne naprave, ki bi pacientom in zaposlenim olajšale razmere,« je povedal Kupljen, ki je zaradi prevzema sam klical na nekaj različnih telefonskih številk, na katere se v petek malo čez 16. uro ni nihče javil. Primopredajo hladilnih naprav so potem naredili kar z vratarjem v porodnišnici in medicinsko sestro, ki je bila v bližini.

Za komentar o doniranju podjetij tam, kjer bi morala zadeve urediti država, smo prosili še kirurga onkološkega inštituta Erika Breclja, ki je ostro obsodil delovanje poslovnega direktorja ginekološke klinike Petra Požuna (slednji med drugim predseduje svetu zavoda onkološkega inštituta, katerega član je tudi Brecelj; op. p.).

»Poslovni direktor ginekološke klinike Peter Požun, ki se vtika v poslovanje vseh bolnišnic po Sloveniji, s svojim delom uničuje tako onkološki inštitut, ob tem pa mu mora še Bauhaus kupovati klimatske naprave in ventilatorje za njegovo ginekološko kliniko! Peter Požun je kriv, da mlade mamice in otroci trpijo na neznosni vročini v ljubljanski porodnišnici,« je bil oster Brecelj.

O donacijah, razmerah v prostorih porodnišnice Ljubljana (in v Leonišču, na kar je opozorila ena od uporabnic na facebooku) ter načrtih za njihovo ureditev in modernizacijo smo seveda vprašali tudi poslovnega direktorja ginekološke klinike Požuna. Odgovore nam je hitro posredovala služba za odnose z javnostjo UKC Ljubljana, katerih del je bilo tudi obširno poročilo o načrtih, že izvedenih delih in delih, ki se trenutno izvajajo na področju posodabljanja, obnavljanja hlajenja in prezračevanja v prostorih celotnega kliničnega centra. Donacije, kot je bila v petek Bauhausova in za katero so se donatorju najlepše zahvalili, pa so prepričani, da so »ob sedanji finančni situaciji, pomanjkanju sredstev za obnovo starih stavb, nakupa opreme, eden pomembnih virov tako za strokovno usposabljanje kot tudi za vlaganje v medicinsko opremo in investicijsko vzdrževanje objektov. Donacije so ena izmed oblik družbene odgovornosti, s katero si v družbi medsebojno pomagamo.«

Še pred vročinskim valom pa so z UKC Ljubljana sodelavcem poslali navodila, kako ravnati ob vročinskem valu. Napotki lahko pridejo prav sleherniku, še vedno pa sta ventilator ali hladilna postaja v vročem protosru več kot dobrodošla.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije