KLJUB SALMONELI

Inšpekcija: Kebab je trenutno varno jesti

Oporečno meso ne ogroža zdravja Slovencev. 
Fotografija: Kebab je varno jesti, pravijo pri UVHVVR. Fotografija je simbolična. FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Odpri galerijo
Kebab je varno jesti, pravijo pri UVHVVR. Fotografija je simbolična. FOTO: Stephane Mahe, Reuters

LJUBLJANA – »Kar se tiče slovenskega potrošnika, njegovega zdravja, nihče ni bil ogrožen,« je dejal predsednik sveta uprave za varno hrano (UVHVVR) Janez Hribar po umiku več ton poljskega govejega mesa s slovenskega trga. Za nekatere pošiljke je namreč dobavitelj sporočil, da jih je treba umakniti zaradi salmonele in vsebnosti nedovoljenega veterinarskega zdravila.

Novi odpoklic mesa: lahko je na mizah v restavracijah
Potrjeno: v slovenskih kebabih zmleto meso s tumorji
Afera s poljskim mesom: kako varni so trgovci v Sloveniji?
Skrb vzbujajoče: v Slovenijo prispelo 15 ton mesa iz sporne poljske klavnice

Hribar je dodal: »V Sloveniji je varno jesti kebab, je pa dejstvo, da je slabše kakovosti.« S pojasnilom, da gre za mleto meso, ki vsebuje različne tipe mesa.
 
UVHVVR je sicer odpoklical več ton mesa po izbruhu afere s poljskim mesom. Na bolne, mrtve živali, iz katerih poberejo meso ter ga prodajajo, je z dokumentarno oddajo razkril novinar pod krinko.
 
»Kar se tiče tveganja glede okužbe s salmonelo in veterinarskim zdravilom, je po naših ocenah umik potreben, posledic za zdravje pa ni pričakovati. Tudi količina tega zdravila je pod mejo, ki bi lahko bila nevarna,« je še dejal Hribar.
 
»Prisotnost salmonele – malo za šalo, malo za res – je v mesni industriji stalna. Je pa v termični obdelavi izločena.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije