Vsa Slovenija bo doma

V ponedeljek zaprtje šol in vrtcev, za nujne primere organizirano varstvo. Do nadaljnjega odpovedane tudi svete maše.
Fotografija: Na mejnem prehodu Škofije potnikom iz Italije merijo vročino. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Na mejnem prehodu Škofije potnikom iz Italije merijo vročino. FOTO: Blaž Samec

Zdaj gre zares, Slovenija je razglasila epidemijo! Od ponedeljka bodo zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove, vključno z dijaškimi domovi, odhajajoči premier Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in za izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno: "Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji." Šole bodo zaprte do 29. marca.

Bo javno življenje zamrlo? FOTO: Leon Vidic
Bo javno življenje zamrlo? FOTO: Leon Vidic
Zaradi dveh potrjenih primerov okužbe s koronavirusom sta že zaprti OŠ Šmarje pri Jelšah in OŠ Frana Albrehta v Kamniku, kjer so pri eni od učiteljic prav tako potrdili okužbo. Le še vprašanje časa je, kdaj bi se okužbe pojavile tudi na drugih slovenskih šolah in vrtcih. Na srečo se okužba med šolsko in vrtčevsko populacijo še ni razmahnila, imamo zdrave otroke, je povedala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat in še, da otroci za zdaj še niso nevarni za dedke in babice. A slednji ostajajo najbolj ogrožena skupina, zato naj v teh časih ne varujejo vnukov, polagajo na srce strokovnjaki. Dejstvo je, da bo zaprtje šol imelo mnogo posledic, je opozoril Šarec. Doma bo ostalo več kot 260.000 otrok in mladostnikov, več kot 210.000 otrok je mlajših od 10 let, ti ne morejo biti sami ves dan doma in bodo potrebovali varstvo. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je v slovenske vrtce vključenih 90.120 otrok, osnovne šole jih obiskuje 187.476, v prvo triado jih je vključenih 64.497. Poleg tega jih je 3294 vključenih v šole s prilagojenim programom, med njimi jih je 463 v prvi triadi. Še 893 otrok, učencev in dijakov je v zavodih. V srednjih šolah je 73.229 mladostnikov. V največji zadregi so starši najmlajših, ki za varstvo, kot rečeno, ne morejo poprositi babic in dedkov, za te je namreč okužba lahko zelo nevarna, celo usodna, zlasti če imajo pridružene bolezni. Poleg tega nekatere raziskave kažejo, da so otroci lahko tudi zdravi prenašalci virusa ter da kužnost pri mlajših traja dlje kot pri odraslih. Za starše, ki so zaposleni v sektorjih, ki so nujni za delovanje države, bo organizirano varstvo.


Pedagoški proces so že v nedeljo za 14 dni odpovedali na vseh članicah Univerze na Primorskem, v sredo je do preklica izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela prekinila tudi Univerza v Ljubljani. Na Univerzi v Mariboru so medtem prepovedali predavanja z udeležbo več kot sto ljudi, na nekaterih fakultetah pa pedagoški proces poteka na daljavo.
Šarec je zavrnil očitke, da bi lahko ukrep o zaprtju šol sprejeli že prej: "Situacija je resna in jo kot tako tudi jemljemo in tako ravnamo. A hektično ravnanje jo lahko še poslabša. Ukrepi so sprejeti pravočasno, ne prezgodaj in ne prepozno." Vsi v tej državi bomo morali živeti s temi posledicami in življenje še nekaj časa ne bo tako, kot smo ga imeli do zdaj, je dejal in še: "Slovenija je doslej obvladala vse mogoče situacije in tudi to bo." Naredili bomo vse za to, je zatrdil in tudi za to, da se bo življenje potem vrnilo v ustavljene tirnice. Državljane je pozval, naj ostanejo doma in ponudijo pomoč, če je treba.

Nadomestilo plače

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Ksenija Klampfer je pojasnila, da staršem, ki bodo ostali doma zaradi varovanja otrok, po zakonu o delovnih razmerjih že zdaj pripada 50-odstotno nadomestilo plače. Zdravi delavec, ki mu delodajalec odredi delo na domu zaradi izjemnih okoliščin, dobi 100 odstotkov plače, prav tako zdravi delavec, ki je v karanteni in dela od doma, zboleli in potrjeno okuženi delavec dobi 90 odstotkov bolniškega nadomestila v prvih 90 dnevih, potem 100 odstotkov.


OŠ Majde Vrhovnik v Ljubljani bo od ponedeljka samevala. FOTO: Voranc Vogel
OŠ Majde Vrhovnik v Ljubljani bo od ponedeljka samevala. FOTO: Voranc Vogel
Odhajajoči minister za šolstvo Jernej Pikalo je dejal, da bodo za otroke staršev, ki bodo zaradi narave dela morali nujno v službo, zagotovili varstvo, skladno s priporočili NIJZ. "Mnogi starši delajo v najbolj kritičnih sektorjih države, ki so pomembni, da država deluje naprej. Če imajo otroke doma, ne morejo v službo. Zato bomo v skladu z navodili NIJZ organizirali varstvo za take starše, ki jih nujno potrebujemo v službi," je napovedal. Zaprtje šol bo prizadelo tudi zdravstvo, saj ima veliko zdravstvenih delavcev otroke in bodo zaradi tega ukrepa morali ostati doma, zato že pripravljajo ukrepe za reorganizacijo dela v zdravstvenih ustanovah.

Vlada je sicer v preteklih dnevih začela sprejemati številne ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Med drugim so omejili prireditve v zaprtih prostorih na 100 ljudi, na meji z Italijo izvajajo kontrolo vstopa v Slovenijo, potnikom na brniškem letališču bodo začeli meriti temperaturo. Od srede je, kot smo že pisali, za koordinacijo izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan; civilna zaščita je že aktivna, z odredbo o epidemiji pa je dobila formalno-pravno podlago za nemoteno izvajanje nalog.

Vse več okuženih

Število potrjenih okužb s koronavirusom raste, včeraj do 14. ure je bilo 89 okuženih, pri čemer so prva primera zabeležili v novogoriški in kranjski regiji, največ v ljubljanski, in sicer 44. Za 32 oseb epidemiološka služba še ugotavlja, kje so se okužili, 21 pa se jih je okužilo v tujini. Prvi primer okuženega imajo tudi na Goriškem, direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je povedala, da se je okužil zdravnik internistične ambulante, ki je bil prejšnji teden v Italiji. Zdravstvene delavce, ki so bili z njim v tesnem stiku, so poslali na testiranje in so v samoizolaciji, zdravnik je bil tudi v stiku s približno 20 pacienti, te so predali epidemiologu. V sredo so v bolnišnici spremenili režim hišnega reda in uvedli omejitev vstopov ter nadzor tako zaposlenih kot pacientov, vzpostavili so vstopne točke.


Kot je opozoril Šarec, posledice sprejetih ukrepov ne bodo majhne. To nakazuje tudi spomladanska napoved gospodarske rasti urada za makroanalize in razvoj, ki so jo obravnavali danes in pravi, da bo gospodarska rast zaradi koronavirusa padla na polovico. Ker se v javnosti širijo številne napačne informacije o novem koronavirusu, širjenju, možnostih okužbe, učinkovitosti testov in naravnih pripravkih, s katerimi virus uničimo, strokovnjaki vse pozivajo k sledenju informacij uradnih institucij. Zdaj še bolj kot prej je nujna striktna samozaščita, torej, izogibajmo se gneči oziroma tesnim stikom, ostajajmo doma in skrbimo za higieno kašlja, pa seveda dosledno in pogosto si umivajmo roke z milom in toplo vodo.

Odpovedana preventiva

Gibanje v zdravstvenih domovih je natančno predpisano. FOTO: Marko Feist
Gibanje v zdravstvenih domovih je natančno predpisano. FOTO: Marko Feist
Strokovni svet Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana je v ponedeljek sprejel dodatne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom, a ti za zdaj ne vplivajo na obravnavo onkološke bolezni. Po besedah generalne direktorice OI Zlate Štiblar Kisić vsem bolnikom še vedno nemoteno zagotavljajo specifično onkološko zdravljenje. So pa začeli prenaročati tiste, ki prihajajo na redne kontrolne preglede po končanem zdravljenju, vključno s preiskavami. Med dodatnimi ukrepi je začasna popolna prekinitev slikanja v presejalnem programu za raka dojk Dora, in to od 16. marca v vseh 21 stacionarnih in mobilnih centrih. Direktorica kranjskega zdravstvenega doma Lilijana Gantar Žura nam je pojasnila, da so imeli včeraj krizni sestanek z vsemi vodji služb: »Uskladili smo se in stopili skupaj, da skupaj naredimo čim več.« Dobili so zabojnik, zunaj zdravstvenega doma bodo uredili infekcijske ambulante. Zdravniki v Kranju prosijo, da pacienti omejijo obisk zdravstvenega doma na res nujne zdravstvene storitve. Za vsak obisk se je treba dogovoriti z osebnim zdravnikom ali zobozdravnikom ali dežurnim zdravnikom. Vse preventivne dejavnosti začasno ukinjajo, naročene bodo obvestili o datumu pregleda. Za otroke poteka neodložljiva preventiva in cepljenja dopoldne do 10 ure. Če otrok zboli, naj starši pokličejo izbranega pediatra. Od stotih odvzetih brisov v Kranju trenutno ni pozitivnega, pričakovati pa je, da se bo to spremenilo v prihodnjih dneh.

Na avtobus nič več z gotovino

Od danes bo spremenjen način sprejemanja strank v poslovalnice NLB: v posamezni poslovalnici jih bo lahko naenkrat toliko, kolikor je bančnih okenc. Podobno so sporočili z Delavske hranilnice. Od ponedeljka na vseh mariborskih mestnih avtobusih voženj začasno ne bo več mogoče plačevati z gotovino pri vozniku in papirnatimi kupončki za eno vožnjo, sta sklenila javno podjetje Marprom in Mestna občina Maribor. Potniki naj pravočasno poskrbijo za nakup ustreznih vozovnic v predprodaji – plastičnih kartic z eno vožnjo ali več.

Ljubljanski grad ostaja odprt, vzpenjača pa do nadaljnjega ne obratuje, omejili so število obiskovalcev v razstavnih prostorih ter odpovedali prireditve v zaprtih prostorih in vodene oglede za skupine.


V Union Hotels Collection skrbno spremljajo nastale razmere v zvezi s koronavirusom v Sloveniji, v sosednjih državah in po svetu, nam je povedala Maja Kosem, vodja marketinga pri Union hoteli: "V Hotelu Lev potekajo prenovitvena dela v 12. nadstropju, ki so občasno tudi prehrupna za nemoteno hotelsko obratovanje. Prav tako je v prenovi prvo nadstropje Grand hotela Union. Trenutna negotovost na turističnem trgu je hkrati pripomogla tudi k razmisleku in nato končni odločitvi, da se tako Hotel Lev kot Grand hotel Union zaradi optimizacije tekočih operativnih stroškov ter zmanjšanega povpraševanja po namestitvah v Ljubljani začasno zapreta."

Sicer pa infektologi predlagajo zaustavitev javnega življenja v Sloveniji, nova koalicija se s tem strinja, in sicer zaprtje muzejev, diskotek, letališč, odpoved vseh javnih prireditev, odsvetujejo daljše zadrževanje v nakupovalnih centrih, mladi naj bodo raje doma.

Da se izognemo širjenju koronavirusa in ohranjamo zdravja prebivalstva, so do nadaljnjega odpovedani vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja, tudi spovedovanje je odloženo za nedoločen čas, mašo bo mogoče spremljati po radiu, TV oziroma na spletu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije