SLADKO SREDIŠČE
Čokolada med zeljem in krompirjem
Čokoljana je Ljubljano spremenila v sladko središče. Predstavilo se je 60 ponudnikov.
Odpri galerijo
LJUBLJANA – Čokoladni svet je veliko bogatejši, kot si večina predstavlja. Vsak ljubitelj sladke pregrehe je v soboto na Pogačarjevem trgu našel nekaj zase. Letos smo na sejmu Čokoljana srečali kar 60 ponudnikov, v večini manjših zasebnih čokoladnic, hkrati tudi nekaj starih znancev iz slovenskega sveta čokolade.
Med njimi je zagotovo Gorenjka, vrsto let edina slovenska čokolada, ki razveseljuje slovenske kupce doma in po svetu že dobrih 95 let. Na Čokoljani so obiskovalci lahko okusili toplino praznikov s posebno jubilejno izdajo novoletne gorenjke.
Na Čokoljani ne gre le za okuse, gre tudi za obliko, saj znajo v čokoladnicah po Sloveniji to sladko dobroto oblikovati na najrazličnejše načine. Zato ni prav nič presenetljivo, če so na stojnicah ponudili vijake in matice, ključe, orodje, podkve, ki prinašajo srečo, pa pametne telefone in celo tablične računalnike, vse seveda iz čokolade. Za bližnji praznik čarovnic so izdelali bučke, čarovnice in duhce iz čokolade.
Sprehod po stojnicah je pokazal, da se lastniki čokoladnic in drugih tovrstnih obratov trudijo, da bi obiskovalcem ponudili zares imenitne izdelke. Med njimi je tudi Boštjan Plešec iz Depale vasi pri Domžalah. Sledi aktualnemu dogajanju, zato je bilo v njegovi ponudbi veliko pralinejev z najrazličnejšimi okusi. »Nekaj posebnega so naše čokoladne pice, skoraj na las podobne pravim italijanskim okroglim dobrotam iz krušne peči,« je povedal Boštjan. »Na naših picah sicer ni paradižnika in sira ter šunke in origana, zato pa ponujamo pico iz temne čokolade z gozdnimi sadeži, mlečno pico z oreščki in pico iz bele čokolade z gozdnimi sadeži.«
Uršine sanje so zagotovo sladke, kako tudi ne, saj Urša Petelin ponuja vrsto sladkih dobrot, ki so čokoladno obarvane. »Ponujamo torte in mini tortice za najrazličnejše priložnosti, kjer so v ospredju še vedno poroke in rojstni dnevi,« je povedala Urša. »A to še ni vse. Ljudje vse bolj segajo po sladkih grižljajih na palčki, ki jih pri nas imenujemo cake popsi.«
Nekaj posebnega so bile sladoledne rolice. Njihov nastanek smo lahko spremljali na stojnici Twister ice cream rolls. Na podlago, ki je ohlajena na minus 30 stopinj Celzija, dajo kos banane, čokolado in osnovo za izdelavo sladoleda. Vse skupaj zelo hitro sesekljajo s kovinsko lopatico, nato pa zmes razmažejo po ledeni površini. Z lopatico nato oblikujejo rolico in sladoled je pripravljen.
V Velenju deluje čokoladnica Lucifer. »Skrivnost naše čokolade se skriva v najkakovostnejšem kakavu in sestavinah, ki jih dodamo, da dobimo bogate okuse,« smo izvedeli.
Na letošnji Čokoljani se je predstavil tudi mojster oblikovanja Blaž Habjan, olimpijski in svetovni prvak iz kulinarične artistike ter dobitnik kakšnih 60 žlahtnih kolajn z državnih in evropskih kuharskih tekmovanj. Iz čokolade je svetovni masterchef 2014 ter soustanovitelj in član Kuharske akademije 2015 izdelal zmajčka.
»Čokolado lahko oblikujemo le pri določenih temperaturah,« je povedal Habjan. Ob našem obisku je bila temperatura le 9 stopinj Celzija in takrat čokolada ni bila voljna za oblikovanje. »Ko se bo temperatura povzpela vsaj na 12 stopinj, bom šele lahko začel delati.« In ko so sončni žarki pregnali ljubljansko meglo, se je Habjanovo delo lahko začelo.
Kot vse kaže, so tudi psi sladkosnedi, zato je bila zanimiva ponudba pasje pekarne Papy. Pečejo stoodstotno naravne in ročno izdelane pasje piškote različnih oblik, ki nastajajo iz naravnih sestavin preverjenih lokalnih dobaviteljev. Piškoti ne vsebujejo umetnih barvil, konzervansov, soli in sladkorja. So lahko prebavljivi z malo kalorij. V pasji pekarni Papy pečejo tudi piškote, ki ne vsebujejo glutena, in piškote brez žitaric. Na voljo je kar 14 okusov mesnih in brezmesnih piškotov, pakiranih v ekološko embalažo.
Pice malce drugače
Med njimi je zagotovo Gorenjka, vrsto let edina slovenska čokolada, ki razveseljuje slovenske kupce doma in po svetu že dobrih 95 let. Na Čokoljani so obiskovalci lahko okusili toplino praznikov s posebno jubilejno izdajo novoletne gorenjke.
Na Čokoljani ne gre le za okuse, gre tudi za obliko, saj znajo v čokoladnicah po Sloveniji to sladko dobroto oblikovati na najrazličnejše načine. Zato ni prav nič presenetljivo, če so na stojnicah ponudili vijake in matice, ključe, orodje, podkve, ki prinašajo srečo, pa pametne telefone in celo tablične računalnike, vse seveda iz čokolade. Za bližnji praznik čarovnic so izdelali bučke, čarovnice in duhce iz čokolade.
Sprehod po stojnicah je pokazal, da se lastniki čokoladnic in drugih tovrstnih obratov trudijo, da bi obiskovalcem ponudili zares imenitne izdelke. Med njimi je tudi Boštjan Plešec iz Depale vasi pri Domžalah. Sledi aktualnemu dogajanju, zato je bilo v njegovi ponudbi veliko pralinejev z najrazličnejšimi okusi. »Nekaj posebnega so naše čokoladne pice, skoraj na las podobne pravim italijanskim okroglim dobrotam iz krušne peči,« je povedal Boštjan. »Na naših picah sicer ni paradižnika in sira ter šunke in origana, zato pa ponujamo pico iz temne čokolade z gozdnimi sadeži, mlečno pico z oreščki in pico iz bele čokolade z gozdnimi sadeži.«
Uršine sanje so zagotovo sladke, kako tudi ne, saj Urša Petelin ponuja vrsto sladkih dobrot, ki so čokoladno obarvane. »Ponujamo torte in mini tortice za najrazličnejše priložnosti, kjer so v ospredju še vedno poroke in rojstni dnevi,« je povedala Urša. »A to še ni vse. Ljudje vse bolj segajo po sladkih grižljajih na palčki, ki jih pri nas imenujemo cake popsi.«
V 17. stoletju si v Srednji Ameriki za 10 kakavovih zrn lahko kupil zajca, za 100 pa dobrega sužnja.
Nekaj posebnega so bile sladoledne rolice. Njihov nastanek smo lahko spremljali na stojnici Twister ice cream rolls. Na podlago, ki je ohlajena na minus 30 stopinj Celzija, dajo kos banane, čokolado in osnovo za izdelavo sladoleda. Vse skupaj zelo hitro sesekljajo s kovinsko lopatico, nato pa zmes razmažejo po ledeni površini. Z lopatico nato oblikujejo rolico in sladoled je pripravljen.
Tudi psi so sladkosnedi
V Velenju deluje čokoladnica Lucifer. »Skrivnost naše čokolade se skriva v najkakovostnejšem kakavu in sestavinah, ki jih dodamo, da dobimo bogate okuse,« smo izvedeli.
Na letošnji Čokoljani se je predstavil tudi mojster oblikovanja Blaž Habjan, olimpijski in svetovni prvak iz kulinarične artistike ter dobitnik kakšnih 60 žlahtnih kolajn z državnih in evropskih kuharskih tekmovanj. Iz čokolade je svetovni masterchef 2014 ter soustanovitelj in član Kuharske akademije 2015 izdelal zmajčka.
»Čokolado lahko oblikujemo le pri določenih temperaturah,« je povedal Habjan. Ob našem obisku je bila temperatura le 9 stopinj Celzija in takrat čokolada ni bila voljna za oblikovanje. »Ko se bo temperatura povzpela vsaj na 12 stopinj, bom šele lahko začel delati.« In ko so sončni žarki pregnali ljubljansko meglo, se je Habjanovo delo lahko začelo.
Milijoni za čokoladoPo vsem svetu samo za čokolado zapravimo 15 milijonov evrov. Največ, in to kar 10 kg na leto, pojedo Švicarji, odvisniki od čokolade pa bomo postali šele, ko jo bomo v letu dni pojedli 12 kg.
Kot vse kaže, so tudi psi sladkosnedi, zato je bila zanimiva ponudba pasje pekarne Papy. Pečejo stoodstotno naravne in ročno izdelane pasje piškote različnih oblik, ki nastajajo iz naravnih sestavin preverjenih lokalnih dobaviteljev. Piškoti ne vsebujejo umetnih barvil, konzervansov, soli in sladkorja. So lahko prebavljivi z malo kalorij. V pasji pekarni Papy pečejo tudi piškote, ki ne vsebujejo glutena, in piškote brez žitaric. Na voljo je kar 14 okusov mesnih in brezmesnih piškotov, pakiranih v ekološko embalažo.