GORSKI TEK

Cvet prvi v pušeljcu vzdržljivih

Na jubilejnem Gorskem teku na Lisco 74 tekačev in tekačic. Najstarejši je bil 84-letni Anglež Dennis Wraight, ki živi v Dragatušu.
Fotografija: Domačin Jernej Klinc (levo) je rekorder, saj je že 28. premagal progo. Foto: Nada Černič Cvetanovski
Odpri galerijo
Domačin Jernej Klinc (levo) je rekorder, saj je že 28. premagal progo. Foto: Nada Černič Cvetanovski

Na praznik Marijinega vnebovzetja, ki je obetal temperature do 36 stopinj Celzija in ko so se ljudje v glavnem podajali v romarska središča, se je na Orehovem pri Sevnici zbralo 74 tekačev in tekačic, trdno odločenih, da kljub toplotnim obremenitvam osvojijo 947 metrov visoko Lisco.



Prva ženska se približuje prvi postojanki.
Prva ženska se približuje prvi postojanki.
Do tam pa je bilo treba priti oziroma preteči zahtevno osemkilometrsko progo. Prve štiri kilometre se trasa gorskega teka na Lisco rahlo vzpenja, sledi kilometer spusta po asfaltu in nato še tri kilometre vzpona mimo vasi Polje, cerkvice svetega Jošta do cilja na Lisci. Organizator teka Pavel Drobne s številnimi pomočniki odlično pripravi in označi progo, ob poti organizira pet okrepčevalnic in ob zaključku teka poskrbi, da vsak udeleženec dobi topel obrok, diplomo, spominsko medaljo in spominsko majico. Absolutnim zmagovalcem v kategoriji, teh je bilo 16, pripada še pokal.

Reševalci na terenu foto: LJUBO MOTORE
Reševalci na terenu foto: LJUBO MOTORE
Zmagovalec 30. gorskega teka na Lisco je bil izkušeni gorski tekač, 53-letni član Kluba gorskih tekačev Papež Miran Cvet, ki je bil ves čas teka vodilni. Na prvo postojanko na Zletečah je pritekel v dobrih 14 minutah, celotno progo pa oddelal v dobrih 40 minutah. Na drugo mesto se je s petimi minutami zaostanka uvrstil 27-letni Matej Šturm iz Šmartnega na Pohorju, dobri dve minuti za njim je na Lisco pritekel 46-letni član Fit kluba Novo mesto Ambrož Rožman iz Brežic. V ženski konkurenci je zmagala 36-letna Mateja Ožanič iz hrvaških Delnic, ki je progo pretekla v dobrih 52 minutah, dobrih devet minut za njo je na cilj pritekla Maja Medved iz Boštanja, tretja, 33-letna Sabina Kovačič z Zdol, pa je progo pretekla s časom 63:37.

Organizator Pavel Drobne (levo) s sevniškim županom Srečkom Ocvirkom foto: Ljubo Motore
Organizator Pavel Drobne (levo) s sevniškim županom Srečkom Ocvirkom foto: Ljubo Motore
Najstarejši tekač je bil 84-letni Anglež Dennis Wraight, ki že 15 let živi v Dragatušu, kjer je kupil in prenovil staro domačijo. Oba z ženo sta člana tekaškega kluba Marathon iz Novega mesta, iz istega kluba pa prihaja tudi letošnja najstarejša tekačica, 74-letna Jožica Rogelj. Po končanem glavnem teku so bili na Lisci organizirani še otroški teki na 300, 600 in 900 metrov, ki se jih je udeležilo 28 otrok.

Zmagovalec Miran Cvet Foto: Nada Černič Cvetanovski
Zmagovalec Miran Cvet Foto: Nada Černič Cvetanovski
Jubilejni trideseti Gorski tek na Lisco, ki ga zmorejo le dobro pripravljeni tekači, je mimo, in ne glede na to, kakšen čas so dosegli tekmovalci, so bili v tem vročem prazničnem dnevu prav vsi zmagovalci. Še si želijo teči na Lisco, čeprav je organizator Pavel Drobne, ki ima v teh tridesetih letih vse niti teka v svojih rokah, sprva napovedoval, da bo jubilejni tek tudi zadnji. »Se vidimo prihodnje leto,« se ne dajo tekači in se priklanjajo organizatorju Pavlu: »Kapo dol!« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije