Dijak v Kopru okužil dva sošolca, vsi trije so bili na več zabavah

Pričakujejo, da bo odrejenih še več karanten. Epidemiolog svari pred zabavami.
Fotografija: V Sloveniji so v ponedeljek potrdili 13 novih okužb, v torek pa še sedem. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji so v ponedeljek potrdili 13 novih okužb, v torek pa še sedem. FOTO: Leon Vidic, Delo

V Kopru so v ponedeljek oz. torek potrdili prisotnost virusa sars-cov-2 pri treh dijakih. Prvi se je najverjetneje okužil v Srbiji, od njega sta se okužila še ostala dijaka. V Sloveniji so sicer v ponedeljek potrdili 13 novih okužb, v torek pa še sedem.

Pri prvem dijaku so prisotnost virusa potrdili v ponedeljek, pri ostalih dveh pa v torek. V času, ko so bili omenjeni potencialno kužni, so bili tudi na več zabavah, je pojasnil epidemiolog koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Boris Kopilovič. Vse okužene so anketirali in zaenkrat odredili karanteno 13 osebam, s katerimi so imeli visoko rizične, tesne stike.

Usodne zabave?

»Epidemiološka preiskava še poteka, tako da verjetno bo teh odrejenih karanten še več,« je ocenil Kopilovič. Kot je dodal, gre predvsem za sošolce oz. prijatelje omenjenih dijakov, s katerimi so se tesno družili na zabavah. »Te zabave, katerim smo priča, kjer je po 100, 200 ljudi skupaj na tesnem prostoru, niso najbolj primerne, saj se moramo zavedati, da je virus še vedno prisoten,« je posvaril epidemiolog.
 
Preberite tudi:

Odločeno, maske so spet obvezne



Na koprskem NIJZ sicer v zadnjih dneh zaznavajo večje zanimanje za samoplačniška testiranja, vendar Kopilovič pri tem kot glavni ukrep izpostavlja 14-dnevno karanteno: »Testiranje je lahko, če nekdo nima kliničnih znakov, v začetni fazi tudi negativno, pa potem vseeno zboli.«

Dejstvo, da se pouk na šolah zaključuje, je po z vidika širjenja virusa lahko pozitivno, po drugi strani pa Kopiloviča skrbijo poletne zabave. »Bojim se, da bodo mladi na žurih še bolj izpostavljeni, kot bi bili recimo v šoli,« je povedal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije