BERLIN
Dobra slovenska hrana za 150.000 obiskovalcev
Največji festival v Nemčiji, posvečen hrani in pridelovalcem. Domačija Butul razstavila oljčno olje, vino, kis, zelenjavo in sadje.
Odpri galerijo
BERLIN – »Dobra hrana za vse! Za potrošnike, za proizvajalce, za okolje,« se je glasil slogan osrednjega berlinskega Festivala Stadt Land Food, ki ga je obiskalo prek 150.000 ljudi iz Nemčije in drugih držav. Največji festival v Nemčiji, posvečen hrani in njenim proizvajalcem, je v bistvu predstavitev tistih, ki hrano proizvajajo, tistih, ki ob skrbi za okolje poskrbijo, da pridejo v domove hrana in pridelki jasne sledljivosti, lahko bi rekli naravnost z njive na krožnik. In letos prvič tudi s slovenskimi predstavniki.
Stadt Land Food – Festival za dobro hrano in dobro kmetovanje je alternativna razstava malega kmetijstva in obrtne hrane, kulturni festival in platforma za politični dialog. Podlaga zanj je namreč vsakoletno januarsko srečanje, kjer se na tisoče ljudi sprehodi po Berlinu in protestira proti industrializiranemu kmetijstvu. Jasno zahtevajo spremembo evropske kmetijske politike, ki bi morala temeljiti na dobri hrani in dobrem kmetijstvu.
Mlada in prodorna ekipa, ki je pred leti prevzela projekt Markthalle Neun, staro zapuščeno pokrito tržnico v Kreuzbergu, predelu Berlina, ki je bil pred leti povsem nekaj drugega, kot je danes, je zaslužna za uspeh tega odmevnega festivala.
Osrednji prostor tržnice je namenjen izjemni pristni ponudbi, denimo z dnevnimi programi s svojo pekarno, vinoteko, kavarno, pivovarno, mesnico, sirarno, ribarnico, slaščičarno. Kotički in prostorčki, kjer domujejo ponudniki. Tedenski trg z osnovno ponudbo od torka do četrtka in velika ponudba ob petkih in sobotah z izdelki za dnevne potrebe do specialitet z vsega sveta, to je osnova te tržne dvorane. Posebnost so četrtkovi street foodi z izbranimi lokalnimi in drugimi ponudniki.
Mnogi od ponudnikov so proizvajalci iz regije, ki skrbijo za pridelavo ekološke hrane. Drugi so trgovci, ki pripovedujejo zgodbo o svojih izdelkih. Malice ali kosila si lahko privoščite v kantini, kjer si lahko ogledate pripravo obrokov prek ramen kuharjev. Skratka ponudba, ki prinaša proizvodnjo hrane iz anonimnosti nazaj v urbano okolje.
Toda januarja na nemških poljih ne raste veliko, kar bi se lahko predstavilo. In tako se je rodila zamisel o alternativnem festivalu hrane in kmetovanja, ki s hrano povezuje mesto in podeželje v jesenskih mesecih. Termin so postavili v oktober.
Festival se odvija na ulicah Kreuzberga, poleg trga proizvajalcev prehrambnih izdelkov pa se na dogodku vrstijo delavnice, kjer lahko ljudje meljejo moko, pečejo kruh, naredijo klobase in sir ter destilirajo žganje.
Dobra hrana je praznovanje, je moto festivala. Z njim je bil to praznik kmetijstva in obrtne hrane, platforma za politični dialog in postavljanje nove kulture hrane. Dogodka se je udeležila tudi Domačija Butul iz Manžana nad Koprom s svojim oljčnim oljem, domačimi marmeladami, sonaravnimi vini, kisi in svežo zelenjavo ter sadjem.
»In ker bi morala biti dobra hrana za vsakogar, bi morala biti dobra hrana običajna. V okviru festivala smo pokazali, kako lahko to deluje, da lahko sveža, poštena kuhinja v menzah šol, vrtcev in v berlinskih podjetjih postane vsakdanjik. Pošteno za potrošnike, za proizvajalce, za okolje. Povedali smo, kaj nas resnično boli, želimo se pogovarjati o tem, da želimo skupaj odgovoriti na vprašanja, kaj je dobro in pošteno,« nam je povedala ena izmed organizatork festivala Lea Ligat, ki jo je dopolnila energična Theresa Malec, brez katere bi si težko predstavljali organizacijo Stadt Land Food.
Po uspešnem oktobrskem festivalu so organizatorji v začetku novembra na istem prizorišču organizirali Cheese Berlin 2018, na njem pa so se predstavili pridelovalci sira iz vse Evrope, tudi iz Slovenije.
Stadt Land Food – Festival za dobro hrano in dobro kmetovanje je alternativna razstava malega kmetijstva in obrtne hrane, kulturni festival in platforma za politični dialog. Podlaga zanj je namreč vsakoletno januarsko srečanje, kjer se na tisoče ljudi sprehodi po Berlinu in protestira proti industrializiranemu kmetijstvu. Jasno zahtevajo spremembo evropske kmetijske politike, ki bi morala temeljiti na dobri hrani in dobrem kmetijstvu.
Mlada in prodorna ekipa, ki je pred leti prevzela projekt Markthalle Neun, staro zapuščeno pokrito tržnico v Kreuzbergu, predelu Berlina, ki je bil pred leti povsem nekaj drugega, kot je danes, je zaslužna za uspeh tega odmevnega festivala.
Osrednji prostor tržnice je namenjen izjemni pristni ponudbi, denimo z dnevnimi programi s svojo pekarno, vinoteko, kavarno, pivovarno, mesnico, sirarno, ribarnico, slaščičarno. Kotički in prostorčki, kjer domujejo ponudniki. Tedenski trg z osnovno ponudbo od torka do četrtka in velika ponudba ob petkih in sobotah z izdelki za dnevne potrebe do specialitet z vsega sveta, to je osnova te tržne dvorane. Posebnost so četrtkovi street foodi z izbranimi lokalnimi in drugimi ponudniki.
Mnogi od ponudnikov so proizvajalci iz regije, ki skrbijo za pridelavo ekološke hrane. Drugi so trgovci, ki pripovedujejo zgodbo o svojih izdelkih. Malice ali kosila si lahko privoščite v kantini, kjer si lahko ogledate pripravo obrokov prek ramen kuharjev. Skratka ponudba, ki prinaša proizvodnjo hrane iz anonimnosti nazaj v urbano okolje.
Toda januarja na nemških poljih ne raste veliko, kar bi se lahko predstavilo. In tako se je rodila zamisel o alternativnem festivalu hrane in kmetovanja, ki s hrano povezuje mesto in podeželje v jesenskih mesecih. Termin so postavili v oktober.
Festival se odvija na ulicah Kreuzberga, poleg trga proizvajalcev prehrambnih izdelkov pa se na dogodku vrstijo delavnice, kjer lahko ljudje meljejo moko, pečejo kruh, naredijo klobase in sir ter destilirajo žganje.
Dobra hrana je praznovanje, je moto festivala. Z njim je bil to praznik kmetijstva in obrtne hrane, platforma za politični dialog in postavljanje nove kulture hrane. Dogodka se je udeležila tudi Domačija Butul iz Manžana nad Koprom s svojim oljčnim oljem, domačimi marmeladami, sonaravnimi vini, kisi in svežo zelenjavo ter sadjem.
Želimo se pogovarjati o tem, da želimo skupaj odgovoriti na vprašanja, kaj je dobro in pošteno.
»In ker bi morala biti dobra hrana za vsakogar, bi morala biti dobra hrana običajna. V okviru festivala smo pokazali, kako lahko to deluje, da lahko sveža, poštena kuhinja v menzah šol, vrtcev in v berlinskih podjetjih postane vsakdanjik. Pošteno za potrošnike, za proizvajalce, za okolje. Povedali smo, kaj nas resnično boli, želimo se pogovarjati o tem, da želimo skupaj odgovoriti na vprašanja, kaj je dobro in pošteno,« nam je povedala ena izmed organizatork festivala Lea Ligat, ki jo je dopolnila energična Theresa Malec, brez katere bi si težko predstavljali organizacijo Stadt Land Food.
Želimo se pogovarjati o tem, da želimo skupaj odgovoriti na vprašanja, kaj je dobro in pošteno.
Po uspešnem oktobrskem festivalu so organizatorji v začetku novembra na istem prizorišču organizirali Cheese Berlin 2018, na njem pa so se predstavili pridelovalci sira iz vse Evrope, tudi iz Slovenije.