Domači kvas iz piva in sladoled do praga
Manjši podjetniki so v kriznih časih razvili koronaideje. Zaradi hitre reakcije žanjejo uspeh med potrošniki.
Odpri galerijo
Potrošniki so sredi marca ostali domala brez vsega. Sanje o sprehajanju po mestu in lizanju sladoleda so šle po zlu, odhod na izvrstno primorsko kosilo s pogledom na Obalo tudi. Če pa so sanjali o svojem domačem kruhu, so se večkrat lahko obrisali pod nosom, ker je v trgovinah zmanjkalo kvasa.
Križem rok ni čakal nekdanji zmagovalec MasterChefa Darko Klemen. »Takoj se nam je poznalo, promet je v trenutku padel na nič, z ženo pa sva samozaposlena. Tudi ona je ostala brez službe, zato nismo sedeli križem rok. Nič, znajdemo se, kolikor gre,« nam pove kuharski šef, ki je s srčnostjo segel v srca mnogih.
V pivovarni Pelicon ponujajo sveže zvarjena nefiltrirana in nepasterizirana piva, v katerih je še veliko živih kvasovk, ki jih je mogoče uporabiti. »Potem ko si iz steklenice natočimo pivo, oplaknemo usedlino in z njo spečemo kruh. Postopek, so nam zaupali v mikropivovarni, je takšen:
Korak 1:
Odpri si steklenico ohlajenega piva pelicon. Previdno si ga natoči v kozarec.
V steklenici pusti za prst piva. Zavrti steklenico, da iz dna pomiješ kvasno usedlino.
Korak 2:
Zlij usedlino v skodelico. Dodaj enako količino moke. Zmešaj v gladko zmes.
Korak 3:
Dodaj žličko sladkorja. Zmešaj. Pokrij skodelico s prozorno folijo ali gazo in pusti čez noč na pultu.
Korak 4:
Naslednji dan lahko zamesiš testo.
Namig: Več steklenic odpreš in oplakneš, močnejši bo kvasni nastavek.
»Moja ideja ni kaka huda pogruntavščina,« ostaja skromen: »Gre le za odločitev, sveže sestavine in pa delo.« Vsaj nekaj, kar ima rad in od česar živi, lahko počne. Dodaja, da je v Francijev vrt vložil veliko denarja in dela in da bo tudi po koncu epidemije še vlagal. Za zdaj pa poskuša s tem, kar lahko: »Moje mnenje je tako in tako, da je vse skupaj prenapihnjeno, kar se tiče koronavirusa, in nekako umetno. Na poslovanje pa je močno vplival.« Pri kuhanju in dostavi mu pomagajo žena, hčerka in prijatelj. Njegove jedi, sodeč po odzivih, so za prste oblizniti. Prepoznaven je po domačih sestavinah, drugačnih jedeh in velikih porcijah.
»Letošnjo sezono prodaje sladoleda smo začeli 13. marca, a smo po dveh dneh vrata sladolednice zaprli zaradi odloka o prepovedi. V nedeljo smo ves sladoled iz vitrine podarili in razdelili, zvečer pa se nas je vseh pet usedlo za domačo mizo, staknili smo glave in začeli razmišljati, kako in kaj naprej. Sladkali smo se z zadnjo banjico sladoleda, se smejali in ideje so kar same vrele iz naših glav,« nam je zaupala šok po pandemiji lastnica sladolednice Mali čoko iz Slovenskih Konjic Iris Padežnik Malič.
Niso dolgo čakali, ko se je družina dogovorila za dostavo sladoleda. Še pred tem so želeli izvedeti odziv potrošnikov in z anketo na družabnem omrežju so ugotovili, da bi lahko padla na plodna tla. Njihovi sladoledi, narejeni na mlečni ali veganski osnovi, so po pisanju jedcev izvrstnega okusa in popestritev v teh dneh.
Konec marca je bilo po podatkih zavoda za zaposlovanje v evidenci 77.855 brezposelnih, kar je nekaj tisoč več kot januarja. Po podatkih Ajpesa je marca svojo dejavnost zaprlo 1400 espejev. Nekaterim je dejavnost povsem usahnila, drugi pa so se lahko hitro preobrazili in vsaj delno delajo naprej.
Sprva so banjice – najmanj šest kepic sladoleda – dostavljali samo v svoji občini, nato razširili naprej. »Nekoč je nekdo dejal, da sladoled osrečuje. In še kako prav je imel. V tem času se je naša družina še bolj povezala. Najini trije otroci so se bolj poslušani in slišani. S polnim zagonom pomagajo in se hkrati učijo, kako nikoli ne obupati in da nobena stvar ni nemogoča, za vse obstaja rešitev,« nam je še povedala lastnica štajerskega lokala.
Kako ljudem stopiti na pomoč v času krize, pa so pokazali v ajdovskem podjetju Pelicon, ki jim je zaprtje lokalov in restavracij zadalo hud udarec. Da bi jim to povsem uničilo posel, pa ustanovitelja Anita Lozar in Matej Pelicon nista dopustila. Bil je šok, iz katerega so se morali pobrati hitro: »Trenutno nam spletna trgovina ustvarja največ dela in prinaša tudi zelo veliko veselja, saj ljudje poleg naročil pošljejo veliko spodbudnih sporočil.« Njihova piva pelicon so plod njihovega znanja, tako kot nasvet njihovim kupcem, da lahko iz njega pridobijo kvas. Surovina, ki jo je v teh dneh v slovenskih trgovinah še kako težko dobiti.
»Najslabše, kar bi lahko bilo, je, da bi obupali in pustili, da pivu poteče rok trajanja ali da se že narejene polizdelke uniči. Take finančne škode podjetje ne bi zmoglo,« nam pove Lozarjeva. Doda, da so našli alternative: »Začeli smo s poskusnim množenjem kvasa, da ga ne bi bilo treba uvažati iz tujine. Za zdaj pa spodbujamo pivce, ki kupujejo naša piva, da usedline v steklenici ne mečejo proč, temveč iz nje naredijo kvasni nastavek.« Drugi projekt, ki so se ga lotili, je proizvodnja osnove, iz katere se lahko izdela alkohol za razkužilo. Tega bodo namenili za potrebe Civilne zaščite občine Ajdovščina.
Francijev vrt z dostavo
Križem rok ni čakal nekdanji zmagovalec MasterChefa Darko Klemen. »Takoj se nam je poznalo, promet je v trenutku padel na nič, z ženo pa sva samozaposlena. Tudi ona je ostala brez službe, zato nismo sedeli križem rok. Nič, znajdemo se, kolikor gre,« nam pove kuharski šef, ki je s srčnostjo segel v srca mnogih.
Na Primorskem je v zadnjem letu zaslovel s Francijevim vrtom v Seči. Tam v normalnih časih gosti dogodke, kjer za hrano, kakopak, poskrbi sam, na slovenski Obali slovi daleč okoli. Ni se prepustil malodušnosti in je zavihal rokave, tako je Primorcem ponudil svoje specialitete, kot so hobotnica, odojek izpod peke, sipina rižota z mladim grahom in staranim sirom in še mnogo drugih. »Ne pozabite, da vse omake, črepnje, zelenjavo, kruh in drugo pripravljam v krušni peči in žaru,« dodaja pri svoji ponudbi. Glede na situacijo se je odločil, da če gostje ne morejo v Francijev vrt, bo ta prišel k njim. Skupaj z družino so se organizirali ter omogočili dostavo.
V pivovarni Pelicon ponujajo sveže zvarjena nefiltrirana in nepasterizirana piva, v katerih je še veliko živih kvasovk, ki jih je mogoče uporabiti. »Potem ko si iz steklenice natočimo pivo, oplaknemo usedlino in z njo spečemo kruh. Postopek, so nam zaupali v mikropivovarni, je takšen:
Korak 1:
Odpri si steklenico ohlajenega piva pelicon. Previdno si ga natoči v kozarec.
V steklenici pusti za prst piva. Zavrti steklenico, da iz dna pomiješ kvasno usedlino.
Korak 2:
Zlij usedlino v skodelico. Dodaj enako količino moke. Zmešaj v gladko zmes.
Korak 3:
Dodaj žličko sladkorja. Zmešaj. Pokrij skodelico s prozorno folijo ali gazo in pusti čez noč na pultu.
Korak 4:
Naslednji dan lahko zamesiš testo.
Namig: Več steklenic odpreš in oplakneš, močnejši bo kvasni nastavek.
»Moja ideja ni kaka huda pogruntavščina,« ostaja skromen: »Gre le za odločitev, sveže sestavine in pa delo.« Vsaj nekaj, kar ima rad in od česar živi, lahko počne. Dodaja, da je v Francijev vrt vložil veliko denarja in dela in da bo tudi po koncu epidemije še vlagal. Za zdaj pa poskuša s tem, kar lahko: »Moje mnenje je tako in tako, da je vse skupaj prenapihnjeno, kar se tiče koronavirusa, in nekako umetno. Na poslovanje pa je močno vplival.« Pri kuhanju in dostavi mu pomagajo žena, hčerka in prijatelj. Njegove jedi, sodeč po odzivih, so za prste oblizniti. Prepoznaven je po domačih sestavinah, drugačnih jedeh in velikih porcijah.
Pridejo na vrata
»Letošnjo sezono prodaje sladoleda smo začeli 13. marca, a smo po dveh dneh vrata sladolednice zaprli zaradi odloka o prepovedi. V nedeljo smo ves sladoled iz vitrine podarili in razdelili, zvečer pa se nas je vseh pet usedlo za domačo mizo, staknili smo glave in začeli razmišljati, kako in kaj naprej. Sladkali smo se z zadnjo banjico sladoleda, se smejali in ideje so kar same vrele iz naših glav,« nam je zaupala šok po pandemiji lastnica sladolednice Mali čoko iz Slovenskih Konjic Iris Padežnik Malič.
Niso dolgo čakali, ko se je družina dogovorila za dostavo sladoleda. Še pred tem so želeli izvedeti odziv potrošnikov in z anketo na družabnem omrežju so ugotovili, da bi lahko padla na plodna tla. Njihovi sladoledi, narejeni na mlečni ali veganski osnovi, so po pisanju jedcev izvrstnega okusa in popestritev v teh dneh.
Konec marca je bilo po podatkih zavoda za zaposlovanje v evidenci 77.855 brezposelnih, kar je nekaj tisoč več kot januarja. Po podatkih Ajpesa je marca svojo dejavnost zaprlo 1400 espejev. Nekaterim je dejavnost povsem usahnila, drugi pa so se lahko hitro preobrazili in vsaj delno delajo naprej.
Sprva so banjice – najmanj šest kepic sladoleda – dostavljali samo v svoji občini, nato razširili naprej. »Nekoč je nekdo dejal, da sladoled osrečuje. In še kako prav je imel. V tem času se je naša družina še bolj povezala. Najini trije otroci so se bolj poslušani in slišani. S polnim zagonom pomagajo in se hkrati učijo, kako nikoli ne obupati in da nobena stvar ni nemogoča, za vse obstaja rešitev,« nam je še povedala lastnica štajerskega lokala.
Iz piva kvas in razkužilo
Kako ljudem stopiti na pomoč v času krize, pa so pokazali v ajdovskem podjetju Pelicon, ki jim je zaprtje lokalov in restavracij zadalo hud udarec. Da bi jim to povsem uničilo posel, pa ustanovitelja Anita Lozar in Matej Pelicon nista dopustila. Bil je šok, iz katerega so se morali pobrati hitro: »Trenutno nam spletna trgovina ustvarja največ dela in prinaša tudi zelo veliko veselja, saj ljudje poleg naročil pošljejo veliko spodbudnih sporočil.« Njihova piva pelicon so plod njihovega znanja, tako kot nasvet njihovim kupcem, da lahko iz njega pridobijo kvas. Surovina, ki jo je v teh dneh v slovenskih trgovinah še kako težko dobiti.
1400 espejev je obupalo in marca zaprlo dejavnost.
»Najslabše, kar bi lahko bilo, je, da bi obupali in pustili, da pivu poteče rok trajanja ali da se že narejene polizdelke uniči. Take finančne škode podjetje ne bi zmoglo,« nam pove Lozarjeva. Doda, da so našli alternative: »Začeli smo s poskusnim množenjem kvasa, da ga ne bi bilo treba uvažati iz tujine. Za zdaj pa spodbujamo pivce, ki kupujejo naša piva, da usedline v steklenici ne mečejo proč, temveč iz nje naredijo kvasni nastavek.« Drugi projekt, ki so se ga lotili, je proizvodnja osnove, iz katere se lahko izdela alkohol za razkužilo. Tega bodo namenili za potrebe Civilne zaščite občine Ajdovščina.