Evakuacija slovenskih vojakov, falcon že pripravljen

Erjavec pravi, da je pripravljen falcon, a je bolje, da v tej operaciji sodelujejo z Nemčijo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Šest slovenskih vojakov na misiji v Iraku bo še danes evakuiranih iz baze v Erbilu, ki so jo danes ponoči bombardirale iraške oblasti.

»Gre za širšo operacijo in so omejitve glede zračnega prostora. Danes do večera bo izveden umik v tretjo državo. Pričakujemo, da ne bi smelo biti kakšnih zapletov. Bistvena ni hitrost, temveč to, da varno pridejo v tretjo državo,« je na novinarski konferenci dejal minister za obrambo Karl Erjavec

Pojasnil je še, da gre za začasni umik. Evakuacijo so izvedli skupaj z nemškimi partnerji. Na novinarski konferenci so poudarili, da časovnico opredeljuje predvsem varnost naših pripadnikov in ne hitrost. 
Preberite tudi: Slovenski poveljnik spregovoril po napadu na bazo v Iraku (VIDEO)

Pravi, da je pripravljen tudi falcon, če bi se stvari zapletle. »Če delujemo usklajeno z nemškimi partnerji, bomo umik v tretjo državo opravili hitreje in varneje.«

Erjavec je še odgovoril na vprašanje, ali so bile hrvaške oblasti, ki so vojake iz Bagdada umaknile že včeraj, bolje obveščene od naših. »Gre za čisto nepoznavanje,« je povedal in nadaljeval, da je bila stopnja ogroženosti včeraj v Bagdadu višja kot v Erbilu in da se je situacija v Erbilu zaostrila čez noč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije