SPOMINSKA SLOVESNOST

Evropo in nas hromi vzpon desnice

Na spominski slovesnosti na Menini planini je spregovorila ministrica Andreja Katič. Na bolje nam bo lahko šlo, kot je dejala, le z novo družbeno pogodbo.
Fotografija: Pri planinskem domu na Menini planini so plapolali številni prapori domoljubnih društev. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Pri planinskem domu na Menini planini so plapolali številni prapori domoljubnih društev. FOTO: Bojan Rajšek

Ob 79. obletnici partizanskega preboja iz sovražnikovega obroča je na Menini planini potekala spominska slovesnost, na kateri je več kakor 800 udeležencem spregovorila pravosodna ministrica Andreja Katič. Dejala je, da so bili prav partizani tisti, ki so osvobodili domovino izpod nacifašističnega jarma in tlakovali temelje tudi samostojni Sloveniji v prelomnem letu 1991.

Po prepričanju ministrice Katič gre današnja družba po poti razslojevanja, saj so na eni strani nesramno bogati, na drugi pa zelo revni ljudje. Pri tem se je vprašala, ali gre današnja družba sploh še v tisto smer, za kar so se borili naši predniki. Na naše vprašanje, kako bi se to lahko spremenilo, je Katičeva odgovorila, da le z novo družbeno pogodbo, kar velja tako za Slovenijo kakor tudi za Evropo in svet.

Pravosodna ministrica Andreja Katič v pogovoru s patrom Bogdanom Knavsom FOTO: Bojan Rajšek
Pravosodna ministrica Andreja Katič v pogovoru s patrom Bogdanom Knavsom FOTO: Bojan Rajšek

»Je že res, da imamo svoje države na določenih območjih, a zgolj peščica ljudi vlada svetu. Mislim, da se vsi voditelji držav na vseh celinah tega zavedajo, zato bodo potrebne spremembe,« je prepričana Katičeva, ki pa si ne želi, da bi do teh sprememb prišlo na nedemokratičen, nasilen način. Žalosti jo namreč vzpon desničarskih strank v Evropi, saj to pomeni, da tradicionalne politične stranke, ki so zagovarjale vrednote Evrope, nastale na pogorišču druge svetovne vojne, ne morejo več prepričati ljudi.

Živimo v prelomnih časih

Slovesnosti se je med drugimi udeležil tudi pater Bogdan Knavs. Prepričan je, da v Evropi in na svetu, s tem pa tudi v Sloveniji, živimo v prelomnih časih, zato je še toliko bolj pomembno, kakšen zgled dajemo kot posamezniki družbi. Zavzema se za družbo tovarištva, solidarnosti in velikodušnosti. »Med seboj si moramo pomagati in pozitivne vrednote širiti med ljudi,« je povedal pater Knavs.

Menina planina je bila sicer že od vsega začetka vstaje prizorišče bojev. To območje je bilo ključno za prehajanje partizanskih enot iz Gorenjske in notranjosti Slovenije na Štajersko. Prizorišče hudih bojev in ofenziv je bilo še zlasti med januarjem in marcem 1944 in nato še decembra 1944. Najbolj hudo je bilo januarja 1945, ko sta brigadi Slavka Šlandra in Miloša Zidanška utrpeli hude izgube. Veliko borcev je namreč med ofenzivo enote zapustilo, ker niso več zdržali. Brigada Slavka Šlandra je sredi januarja v enem trenutku imela komaj 78 borcev. Nemci so sistematično prečesavali teren in pobijali razhajkance. Precej so oslabele tudi terenske organizacije, ker so se aktivisti v ofenzivi umaknili.

Pod vodstvom Frante

Nemci pa so za čiščenje terena pripeljali tudi številne domobranske in druge kvizlinške enote, ki so med novembrom 1944 in januarjem 1945, posamično ali v skupinah, zajeli več kot 200 borcev. Komaj so si partizanske enote malo opomogle, terenske organizacije pa za silo obnovile, že je marca 1945 ofenzivo ponovila 14. SS divizija.

Franc Sever - Franta je umrl leta 2021. Bil je najzaslužnejši, da se je pred 79 leti zgodil preboj iz sovražnikovega obroča. FOTO: Bojan Rajšek
Franc Sever - Franta je umrl leta 2021. Bil je najzaslužnejši, da se je pred 79 leti zgodil preboj iz sovražnikovega obroča. FOTO: Bojan Rajšek

V tem kontekstu je prišlo potem tudi do obkolitve in bojev, v katerih se je zgodil preboj partizanov pod vodstvom Franca Severja - Frante. Šlo je namreč za to, kdo bo v zaključnih operacijah obvladoval prehodni prostor med notranjostjo Slovenije in Štajersko, ki se ji je bližala nemška armadna skupina E z Balkana, z njo pa množice kvizlinških enot. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije