VSE BOLJ NAPETO

Golob pozval k takojšnji prekinitvi stavkovnih aktivnosti, Fides pa: »Ne rabimo predavanj o etiki in morali«

V ponedeljek je sklicana izredna seja vlade, kjer bodo odločali o nadaljnjih korakih za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema tudi v času stavke.
Fotografija: Damjan Polh in Robert Golob. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Damjan Polh in Robert Golob. FOTO: S. N.

V sindikatu Fides predsednici Nataši Pirc Musar odgovarjajo, da je stavka njihova ustavna pravica. »Predlagamo, da se, preden komentira situacijo v zdravstvu, bolje seznani s stanjem vsaj še pri zdravnikih, pozanimala se je namreč pri premierju, ki nam je te dni na pogovorih dvakrat odkrito grozil z ukrepi,« je dejal predsednik Fidesa Damjan Polh.

Golob zdravnike pozval k takojšnji prekinitvi stavkovnih aktivnosti

Predsednik vlade Robert Golob je medtem zdravnike pozval k takojšnji prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Poudarja, da zdravniška stavka traja že predolgo, stiske pacientov postajajo vse večje. Pravi, da sicer lahko razume zdravnice in zdravnike, da želijo izboljšati svoj finančni položaj. Meni pa, da so nekatera pričakovanja neupravičena ali prekomerna, »še posebno če jih primerjamo s položajem drugih zaposlenih v zdravstvu«. 

Damjan Polh. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Damjan Polh. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

»Kljub temu da lahko na neki način razumem borbo zdravnic in zdravnikov v okviru sindikata Fides, da se borijo za svoj finančni položaj, pa je popolnoma nesprejemljivo, da to počnejo na račun pacientov,« je poudaril.

Ob tem se je zahvalil tihi večini zaposlenih v zdravstvenem sistemu, ki danes stavki navkljub omogočajo, da sistem deluje. »Meni je žal, da je zaradi aktivnosti njihovih kolegov in kolegic danes njihov ugled omajan med ljudmi,« je dejal in pristavil, da ni prav, da je tako.

Dodal je, da je na četrtkovem sestanku z vodstvom sindikata Fides jasno izrazil pričakovanje, da se v naslednjem tednu intenzivno lotijo pogajanj o novi kolektivni pogodbi za celoten steber zdravstva, »ker lahko samo na takih pogajanjih in na tem mestu naslovimo vsa odprta vprašanja«.

Ob tem pa je izrazil pričakovanje, da Fides za čas trajanja pogajanj stavko zamrzne. »Kolikor sem razumel, bo ta odgovor prišel danes čez dan,« je še dejal.

Fides: stavka zakonita in legitimna

»V sindikatu Fides se ne moremo strinjati s predsednico države,« je Polh povedal v video odzivu. V Fidesu trdijo, da je stavka zakonita, legitimna in da jo v ničemer ne kršijo. V odzivu je še povedal, da predsednica po eni stani kritizira vlado, da se ne drži podpisanega, hkrati pa se z vlado strinja, da ne udejanji tistega, kar je podpisano.

image_alt
Fides bo znorel. Ste slišali, kaj Jenull zdaj zahteva od Goloba?

Dovolj je merjenja moči na plečih pacientov

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob robu podpisa odloka o evropskih volitvah danes spregovorila tudi o zdravniški stavki in pozvala k njeni začasni prekinitvi. Po njenih besedah je dovolj merjenja moči na plečih pacientov. Vlado, ki se ni držala že sprejetih dogovorov, pa je pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme. 

Kot je dejala predsednica, se nanjo v zadnjih tednih obračajo številni državljanke in državljani, ki jo seznanjajo s težkimi zgodbami, v katerih so  od začetka stavke zdravniškega sindikata Fides.

»Upravičeno so nezadovoljni z agonijo v tem sistemu, ki jo je stavka še dodatno poslabšala, zato je moja dolžnost, da jim prisluhnem in da se tudi v njihovem imenu oglasim. Dovolj je merjenja moči na plečih pacientov, tu se ni več kaj sprenevedati, z nadaljevanjem stavkovnih aktivnosti bo ogroženo zdravje številnih pacientk in pacientov,« je bila ostra.

Izpostavila je, da je stavka legitimna pravica, a ne sme posegati v ustavne pravice drugih. »Prva in najpomembnejša dolžnost zdravstva pa mora biti zagotavljanje dostopa do zdravstvenih storitev in ustrezne oskrbe,« je opozorila.

Fides: Na pritiske vlade zdravniki ne pristajamo, stavka se nadaljuje

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je popoldne soglasno sprejel odločitev, da zdravniki na pritiske vlade ne pristajajo. Zato sindikat nadaljuje stavko, vlado pa poziva, naj udejanji, kar je podpisala, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Tekmovanje v pozivih k prekinitvi stavke po navedbah Fidesa ni pot k rešitvam. »Ne rabimo predavanj o etiki in morali, najmanj ne s strani tistih, ki nimajo niti toliko morale, da bi spoštovali podpisane sporazume, in na pogajanja prihajajo z grožnjo ukrepov, in ne s predlogi rešitev in konkretnimi jamstvi,« so poudarili.

»Svetujemo jim, naj pridige o etiki in o morali zadržijo predsednik vlade in ministri kar zase in se podvržejo resnemu samospraševanju. Če bi morale bilo kaj na njihovi strani, ne bi bilo potrebno stavkati in ne govoriti o Hipokratu in prisegah. Zdravniki tudi ves čas stavke delamo in strokovno obravnavamo paciente,« so poudarili v Fidesu.

image_alt
Mladi zdravniki udarili po Golobovi ministrici: »Mislinjčanka je vabilo zaposlenih v svoji domači bolnišnici zavrnila«

Predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije