KUHARSKO TEKMOVANJE
FOTO: Gasilci pred upokojenkami in veterani
Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite bujte repe.
Odpri galerijo
V okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, med katerim se v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, je potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. V neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani se je tokrat pomerilo 14 ekip iz Prekmurja, tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar ter pod budnim očesom članov strokovne komisije, ki so jo sestavljali strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci Zdenka Tompa in Dušan Zelko ter vodja kuhinje v lendavskem hotelu Lipa Jože Horvat.
Po skoraj štirih urah kuhanja v kotličkih na odprtem ognju je komisija odločila, da so najboljšo bujto repo skuhali člani ekipe Gasilska zveza Velika Polana Joško Hozjan, Silvija Kocet, Drago Žižek in Jože Jaklin, ki je prvič osvojila zlato kihanico. Na drugo mesto se je uvrstila še ena domača ekipa, ki je vedno pri vrhu, in sicer Društvo upokojencev Velika Polana (Hermina Žoldoš, Elizabeta Gel, Agata Kotnjek, Vida Köveš, Cecilija Režonja, Nada Flisar), tretje mesto pa je šlo v Mursko Soboto, in sicer ga je osvojil Moto klub Veterani, ki so ga zastopali Marija Kojek, Jože Varga, Jože Bobovec, Branko Brumen in Franc Cmrečnjak. Vse preostale ekipe so si delile četrto mesto. Strokovna komisija je sicer ugotovila, da so vse skuhale odlično bujto repo, o vrstnem redu pa so odločale malenkosti. Prav zato nihče ni bil razočaran nad dosežkom.
Organizator ene največjih kulturnih, zabavnih in etnoloških prireditev je Društvo Štrk Slovenija (ime je okrajšava za šport, turizem, razvoj in kulturo) iz Velike Polane, ki tudi sicer skrbi, da se tu naokoli veliko dogaja.
V Guinnessovi knjigi rekordovV znameniti knjigi rekordov so se leta 2014 znašli tudi Prekmurci iz Velike Polane, ki so leto prej med Pomurskim poletnim festivalom, ki vsako leto poteka v rojstni vasi pisatelja Miška Kranjca, v velikanskem kotlu za 3600 litrov skuhali rekordnega 1089,50 kilograma znamenite prekmurske bujte repe. Rekordno jed so skuhali na odprtem ognjišču in jo brezplačno razdelili več kot 3000 obiskovalcem.
Po skoraj štirih urah kuhanja v kotličkih na odprtem ognju je komisija odločila, da so najboljšo bujto repo skuhali člani ekipe Gasilska zveza Velika Polana Joško Hozjan, Silvija Kocet, Drago Žižek in Jože Jaklin, ki je prvič osvojila zlato kihanico. Na drugo mesto se je uvrstila še ena domača ekipa, ki je vedno pri vrhu, in sicer Društvo upokojencev Velika Polana (Hermina Žoldoš, Elizabeta Gel, Agata Kotnjek, Vida Köveš, Cecilija Režonja, Nada Flisar), tretje mesto pa je šlo v Mursko Soboto, in sicer ga je osvojil Moto klub Veterani, ki so ga zastopali Marija Kojek, Jože Varga, Jože Bobovec, Branko Brumen in Franc Cmrečnjak. Vse preostale ekipe so si delile četrto mesto. Strokovna komisija je sicer ugotovila, da so vse skuhale odlično bujto repo, o vrstnem redu pa so odločale malenkosti. Prav zato nihče ni bil razočaran nad dosežkom.
Organizator ene največjih kulturnih, zabavnih in etnoloških prireditev je Društvo Štrk Slovenija (ime je okrajšava za šport, turizem, razvoj in kulturo) iz Velike Polane, ki tudi sicer skrbi, da se tu naokoli veliko dogaja.