FUŽIJADA

FOTO: Mesili in valjali so tudi župani

V Kanfarju v bližini Rovinja je potekala že osma Fužijada. Tradicionalne testenine so pripravljali amaterji in profesionalci.
Fotografija: Zabava je trajala do večera. FOTOGRAFIJE: Facebook
Odpri galerijo
Zabava je trajala do večera. FOTOGRAFIJE: Facebook

ROVINJ – V mestu Kanfanar, ki leži 20 kilometrov od Rovinja, vsako leto priredijo Fužijado, tekmovanje v oblikovanju in pripravi fužev, na katerem se domačini z ekipami iz okoliških krajev pomerijo, kdo bo bolj mojstrsko pripravil to značilno istrsko specialiteto. O tem, kako resno jemljejo to kulinarično tekmovanje Istrani, priča dejstvo, da skupaj z ekipami tekmujejo tudi župani sodelujočih mest.

Obiskovalci so lahko preizkušali mojstrovine amaterskih kuharjev in kuharskih zvezd.
Obiskovalci so lahko preizkušali mojstrovine amaterskih kuharjev in kuharskih zvezd.
Letos so svoje sposobnosti mesenja, valjanja in oblikovanja testa skupaj s svojimi ekipami pokazali župan občine Kanfanar Sandro Jurman, Edi Pastrovicchio iz Bal, Mario Bratulića iz Svetog Petra u Šumi in Dalibor Macan, župan Savičente. Žirija je odločila, da se je najbolje odrezala ekipa iz Bal, prejela je najvišjo oceno za celoten vtis. Domačini Kanfanarci pa so postali prvaki v pripravi fužev. Letošnja Fužijada je bila že osma po vrsti, mnogo obiskovalcev pa se na kulinarično dogodivščino vrača iz leta v leto. Organizatorji zato poskrbijo, da se recepti, po katerih tekmovalci pripravljajo testenine, iz leta v leto spreminjajo.



Ekipa Kanfanarja, v kateri je bil tudi župan, je bila zmagovalka v pripravi fužev. FOTOGRAFIJi: Facebook
Ekipa Kanfanarja, v kateri je bil tudi župan, je bila zmagovalka v pripravi fužev. FOTOGRAFIJi: Facebook
Poleg amaterskih timov so na Fužijadi vedno znani kuharji, ki pripravljajo svoje avtorske jedi. Barve Hrvaške sta letos zastopala Časlav Matijević in Dragan Jovanović. »Razmišljal sem, kako naj se pripravim za kulinarično tekmovanje, a sem se navsezadnje odločil, da priprav ne bo. Prepustil sem se in radovedno čakal, katera živila mi bodo dodelili domačini, ter se prepustil domišljiji. Dobil sem biftek boškarina, istrskega goveda, sestavino, ki jo je težko zafrkniti, saj potrebuje le dobro termično obdelavo. Tako sem si privoščil gozdno pustolovščino. Ob odličnih jurčkih in še nekaj skrivnih sestavinah sem naredil morsko omako in, verjamem, dokazal, da je poleg morskih sadežev hit gurmanov od nekdaj bilo in še naprej ostaja meso,« je povedal Matijević. V nasprotju z njim je drugi zvezdniški kuhar svoj krožnik napolnil prav z morskimi sadeži. Fuže je dopolnil s skakavko, repki kozic, pokrovačami v omaki, kosmiči iz kislih bučk, kot smetano na torti pa je na vrh dodal sneg iz oljčnega olja.

Pod spretnimi prsti je testo počasi dobivalo pravo obliko.
Pod spretnimi prsti je testo počasi dobivalo pravo obliko.
Poleg avtorskih mojstrovin dveh kuharjev so obiskovalci lahko poskusili domače specialitete – fuže v boškarinovi in kokošji omaki, fuže s tartufi, v slast pa sta šla tudi pršut in panceta. Glavni junaki letošnje Fužijade so bili sodelavci prve istrske tovarne testenin Klara Marić, ki so bili z dogodkom zelo zadovoljni. Kako tudi ne, saj so krožniki z značilno istrsko testenino drug za drugim izginjali s pulta, kar je dokaz, da postajajo fuži vedno bolj znani in priljubljeni.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije