OBUJANJE DEJAVNOSTI
FOTO: Prignali so ovce, zagnali bodo smučišče
Po 20 letih spet ovčarski bal na Zatrniku. Načrtujejo tudi postavitev novih žičnic in ureditev prog.
Odpri galerijo
Zgornje Gorje – Prvič po dvajsetih letih so v soboto spet zelo uspešno organizirali nekoč tako priljubljeni zatrniški ovčarski bal. Kljub slabi vremenski napovedi si ga je ogledalo okoli tisoč ljudi iz domovine in tudi tujine, zlasti ni manjkalo turistov, nastanjenih na Bledu, v Šobcu in Bohinju.
Na osrednjem prizorišču pri znani gostilni Pr' Jagru na Zatrniku so prikazali stare običaje. Peter Žemva, kmet z Bleda, je z družino po ozkih poteh in prek naravnega mostu nad znamenito Pokljuško sotesko prignal kar 150 svojih ovac, ki so bile do sobote na paši na Stari Pokljuki. Kot varuha črede sta na ovce pazila tudi dva psa šarplaninca, ki sta nato vse popoldne skrbela, da so se za ograjo počutile varno.
Domačini so pripravili tradicionalne jedi, kot so klobase, ajdovi žganci – po gorjansko jedove žgance –, kislo zelje ter zelo okusen cesarski praženec ali šmorn po domače. V kulturnem programu sta nastopili Godba Gorje in s plesi Folklora Bled, otroke je navduševal čarodej, obiskovalci pa so se zabavali ob zvokih ansambla Karavanke.
Na Zatrniku ob tem načrtujejo postopno postavitev petih novih žičnic in ureditev smučarskih prog tam, kjer je pred leti smučalo tudi po 5000 smučarjev na dan. Direktor RTC Zatrnik, nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar, pravi: »Najprej se moramo dogovoriti z lastniki zemljišč o pogojih njihove uporabe. Želimo si partnerski odnos in smo odprti za nove družbenike.« Čeprav smučišče leži v Triglavskem narodnem parku, predpisi dovoljujejo umetno zasneževanje, brez katerega ni zanesljive sezone. »Občina Gorje načrtuje ustrezno ureditev vodovoda, ki bo omogočal postavitev zbiralnika za umetno zasneževanje,« pravi Zalar.
Zatrnik pa ne bo obiskan le pozimi, ampak tudi poleti, saj bo nova štirisedežnica na Hotunjski vrh obratovala vse leto. Gre za izjemno razgledno točko na Bled in Triglavsko ter Karavanško pogorje, hkrati pa štiri smučarske proge poleti omogočajo ureditev pohodnih, kolesarskih poti, morda celo poletnih sankališč. Prihajajočo zimo se bodo na Zatrniku smučali otroci, naslednjo sezono pa bi se lahko po strminah Hotunjskega vrha spustili tudi odrasli. Zime tam so praviloma radodarne z naravnim snegom, zato so pobočja primerna tudi za turno smučanje.
Na osrednjem prizorišču pri znani gostilni Pr' Jagru na Zatrniku so prikazali stare običaje. Peter Žemva, kmet z Bleda, je z družino po ozkih poteh in prek naravnega mostu nad znamenito Pokljuško sotesko prignal kar 150 svojih ovac, ki so bile do sobote na paši na Stari Pokljuki. Kot varuha črede sta na ovce pazila tudi dva psa šarplaninca, ki sta nato vse popoldne skrbela, da so se za ograjo počutile varno.
5000
smučarjev na dan je nekoč obiskalo Zatrnik.
smučarjev na dan je nekoč obiskalo Zatrnik.
Sledil je prikaz striženja ovc; strigel jih je Žemva, v pomoč mu je bil 16-letni sin Rok. Šestinosemdesetletna Helena Zalokar iz Gorjuš je na 100 let starem kolovratu prikazala, kako se je nekoč predlo volno, 89-letna Angela Zupanc iz Koprivnika pa, kako so se pletle nogavice. Helena je pred prihodom na Zatrnik do osme ure zjutraj že spekla 12 hlebov kruha za nedeljski semenj, ki je bil pred cerkvijo na Koprivniku. Na stojnicah so bili obiskovalcem na voljo domači proizvodi, največ ovčjega, kravjega in kozjega sira, zatrniški med ter mlečni proizvodi s kmetije Pr' Ferčej, turistične kmetije Gartner iz Studorja v Bohinju, pa odličen Blejski sir. Gostilna Lectar iz Radovljice je ponudila lectove srčke. Pestra je bila tudi ponudba na stojnici pred gostiščem Jager, kjer sta Branka Bizjan iz Moravč in Marika Kolarič iz DU Grosuplje prikazali izdelovanje pletenja nogavic, blazinic za igle, na ogled sta postavili izdelke iz volne, pletene peharje in košare ter nakit. Izstopali so beli vez ali rišelje, krpanke in vezeni gorenjski nageljni ter peča, ki je del gorenjske narodne noše in za katero je Marika porabila okoli petsto ur. Vse sta pletli iz slovenske ovčje volne.
Domačini so pripravili tradicionalne jedi, kot so klobase, ajdovi žganci – po gorjansko jedove žgance –, kislo zelje ter zelo okusen cesarski praženec ali šmorn po domače. V kulturnem programu sta nastopili Godba Gorje in s plesi Folklora Bled, otroke je navduševal čarodej, obiskovalci pa so se zabavali ob zvokih ansambla Karavanke.
Domačini so ponudili tradicionalne jedi, kot so klobase, jedovi žganci, kislo zelje in šmorn.
Na Zatrniku ob tem načrtujejo postopno postavitev petih novih žičnic in ureditev smučarskih prog tam, kjer je pred leti smučalo tudi po 5000 smučarjev na dan. Direktor RTC Zatrnik, nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar, pravi: »Najprej se moramo dogovoriti z lastniki zemljišč o pogojih njihove uporabe. Želimo si partnerski odnos in smo odprti za nove družbenike.« Čeprav smučišče leži v Triglavskem narodnem parku, predpisi dovoljujejo umetno zasneževanje, brez katerega ni zanesljive sezone. »Občina Gorje načrtuje ustrezno ureditev vodovoda, ki bo omogočal postavitev zbiralnika za umetno zasneževanje,« pravi Zalar.
Zatrnik pa ne bo obiskan le pozimi, ampak tudi poleti, saj bo nova štirisedežnica na Hotunjski vrh obratovala vse leto. Gre za izjemno razgledno točko na Bled in Triglavsko ter Karavanško pogorje, hkrati pa štiri smučarske proge poleti omogočajo ureditev pohodnih, kolesarskih poti, morda celo poletnih sankališč. Prihajajočo zimo se bodo na Zatrniku smučali otroci, naslednjo sezono pa bi se lahko po strminah Hotunjskega vrha spustili tudi odrasli. Zime tam so praviloma radodarne z naravnim snegom, zato so pobočja primerna tudi za turno smučanje.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
22:00
Potreba po zavojevanju