SVINJARIJA

FOTO: Stotine kozarcev ozimnice v gozdu

Nemarneži ogrozili vodovarstveno območju pri izvirih mineralne vode tri srca.
Fotografija: Kozarce je moral nekdo skrbno zlagati z avta, da se niso razbili. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Kozarce je moral nekdo skrbno zlagati z avta, da se niso razbili. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

GORNJA RADGONA – Prav neverjetno je, kako vztrajni so posamezniki, ki jih nobena obvestila o zaščiti naravnega okolja, zlasti vodovarstvenih območij, ne odvrnejo od nevestnega odmetavanja takšnih in drugačnih odpadkov v okolje. Če smo bili doslej priče temu, kako so nemarneži v okolje odmetavali belo tehniko, različne stroje, opremo, pohištvo, pnevmatike in podobne kosovne odpadke, je gobar v gozdu, ki mu domači pravijo kar Gaj, med naseljema Orehovci v občini Gornja Radgona in Šratovci (Radenci) doživel še posebno neprijetno presenečanje. Le nekaj sto metrov od največje polnilnice mineralne vode tri srca v Boračevi in le nekaj deset metrov od vodovarstvenega območja, kjer črpajo pitno vodo, je namreč naletel na pravo malo skladišče ozimnice. Zelo je bil jezen, a ukreniti ni mogel ničesar drugega, kot da je nemudoma obvestil podpredsednika PGD Orehovci Marjana Ščančarja, ki je bil enako kot on ogorčen in bi nemarneža, če bi ga prijel, menda kar »razčesnil«.

Kako tudi ne, ko pa je le kakšnih 30 do 40 metrov od makadamske ceste, ki povezuje Orehovce in Šratovce, in tik ob ograji, kjer z velikimi črkami piše Vodno zajetje in vodovarstveno območje, kjer je prepovedano zadrževanje, da o odmetavanju odpadkov sploh ne govorimo, uredil svojo špajzo z ozimnico. Po prosti presoji je bilo v njej med 250 in 300 steklenimi kozarci različnih velikosti z vloženim sadjem in zelenjavo vseh možnih vrst, različnimi kompoti, ajvarjem, največ pa je bilo različnih vrst marmelade in podobnih reči, ki so najverjetneje ostale neporabljene v minulih zimah. »Neverjetno je, kaj počnejo nekateri posamezniki. Mislim, da je vse to moral pripeljati s prikolico, saj ne bi šlo v noben avtomobilski prtljažnik. Prepričan sem, da je steklenice namerno razlagal drugo za drugo, kajti če bi vse skupaj porinil s prikolice, bi se kakšen glaž razbil. Tako pa so vsi ostali celi,« nam je razlagal Marjan Ščančar, ki bi bil vesel, če bi ustrezne službe storilca odkrile in ga ustrezno sankcionirale.
Morda se bo to res zgodilo, kajti na kraj dogodka je nemudoma prispela nadzornica – redarka Medobčinskega inšpektorata Gornja Radgona Vesna Flisar, ki je vsega vajena, a jo je tokratno odkritje prav tako presenetilo. Odlagališče je fotografirala in poskrbela, da je bilo sanirano.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije