ZANIMIVA RAZSTAVA

FOTO: Z mačkami poslikala tudi karte za tarok

Na dvorcu Rus v Šentvidu pri Lukovici je na ogled mačji svet, kakor ga vidi slikarka Laura Ličer, ki je svojo prvo črno mačko naslikala pri petih letih.
Fotografija: Ob odprtju razstave na dvorcu Rus. FOTO: Marija Komatar
Odpri galerijo
Ob odprtju razstave na dvorcu Rus. FOTO: Marija Komatar

Trenutno slika serijo 12 velikih platen z naslovom Bube. »To je moja prva kolekcija za razstavo, ki jo pripravljam v januarju,« pravi 33-letna slikarka Laura Ličer, ki se deloma preživlja s prodajo slik, deloma pa kot asistentka hendikepiranih. Svet njenih podob je svet bitij, ki se smejijo, kukajo izza roba prepada, nad katerim se bleščijo zvezde ali pa plavajo ribice. Njena domišljija nima meja. Na dvorcu Rus v Šentvidu pri Lukovici razstavlja nekaj svojih izbranih del, ki človeka presenetijo z neskončnostjo. Tako kot na njenih slikah se ne da živeti, si mislimo.
Mačke na kartah. FOTO: Komatar
Mačke na kartah. FOTO: Komatar

»Pa se da ...« se nasmehne Laura, ki je na svojem profilu ​na facebooku svoje slikarije razvrstila v tri kategorije, in sicer v bitja, mačke in človečke. Sicer pravi, da mačke predstavljajo eno petino njenih slik, a človeka spreleti nejevera, ko pove, da je naslikala že 150 mačjih slik.
Razstavo je naslovila O Bitjih, in ko jih gledamo, dobimo občutek, da se z gledalcem vselej spogledujejo, čeprav se zdi, da je treba včasih poiskati oči na platnu.
Pravi, da slika nastaja dan, dva, tri, kakor nanese. »A za idejo ne porabim nič časa. Nisem ena tistih, ki bi stvar najprej razvila v glavi, niti si slike ne skiciram, ampak primem čopič in takoj z barvo na platno ...«
Mačka globoko v morju. FOTO: Jaroslav Jankovič
Mačka globoko v morju. FOTO: Jaroslav Jankovič

Navdih s francoskih plakatov

Niti se ne obremenjuje s tem, kako bi njene slikarije definirali. Nadrealizem, fantastični realizem? »Teoretiziranje z besedami mi ni blizu, to prepuščam drugim. Svojih del sploh ne poimenujem tako, ne mislim o njih tako.«
Nekoč sem v Piranu srečal starejšo gospo, ki je slikala samo mačke. Obrtniško vrhunske slikarije so imele prestiž. Nekega dne se je pri njej oglasil sam Luciano Pavarotti in si z zanimanjem ogledoval slikarije. »Koliko je tale?« je vprašal. Odgovorila je: »12.000 nemških mark.« Ponudil ji je devet. A gospa ni niti trznila in je rekla: »Ne!« Lahko bi razpravljali o njeni neumnosti, a po drugi strani je gospa obranila svoj svet. Enako se zdi za Lauro, saj sledi svojim nagibom, vse drugo pa je manj pomembno. Tu in tam katero sliko proda. A seveda ne za take denarje.
Laura Ličer pred črno mačko. FOTO: Osebni arhiv
Laura Ličer pred črno mačko. FOTO: Osebni arhiv


Svet mačk in bitij je vselej privlačil ljudi, očitno tudi Lauro, ki nam je namignila, da ravno mineva deset let, odkar je prvič ustvarila motiv črne mačke. »Čeprav, če sem povsem natančna, sem jo upodobila že pri svojih petih letih, a takrat sem naredila drugače, živobarvni vzorci so bili znotraj mačke, zdaj pa jih umestim okoli nje,« pravi in pojasni, da je inspiracijo našla v francoskih plakatih iz 19. stoletja, prav tako motiviko, čemur dodaja svoje detajle, končni izdelek pa deluje bolj v otroškem stilu. Mačji motiv jo spremlja povsod, poleg slik, knjig in drugih izdelkov, ki jih ustvarja, se je z mačjim motivom poigrala tudi na kartah. »Na mačji sliki z naslovom Kvartopirka je upodobljena igra s kartami, ta slika pa me je spodbudila, da sem se lotila še kompleta mačjih kart za tarok. Na lesonitu je nastalo 54 kart, na začetku so bile le na razstavah, pozneje pa je bil tarok natisnjen in je na voljo za kvartopirske mačkoljubce.«
Laurin svet je svet vilinskih bitij čudnih oblik in barv. FOTO: Osebni arhiv
Laurin svet je svet vilinskih bitij čudnih oblik in barv. FOTO: Osebni arhiv

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije